Warmtepomp versus broodrooster

Geplaatst op 13 maart 2023 door Redactie

Als weerman krijg je soms ook te maken met temperatuurrecords in huis. Tijdens de Kerstdagen kreeg de buitensensor kuren. Die sensor stuurt mede de energievraag van het huis en levert belangrijke data voor de warmtepomp. Maar op Tweede Kerstdag was het plotseling minstens 35 graden buiten. Oke, we hadden zeldzaam warm weer eind vorig jaar, maar dit was duidelijk een gevalletje kapotte sensor. Of wellicht zat er vuil op.

Een korte inspectie leverde echter weinig op. Na de kerst gaf de sensor soms even reële temperaturen aan, om daarna even gemakkelijk weer terug te gaan naar 40 of zelfs 45 graden. Bij die hoge temperaturen buiten is de warmtepomp niet meer bereid om te verwarmen. Ook al zou dat op basis van de instellingen op de thermostaat in de woonkamer eigenlijk wel moeten. En dan merk je dat het zonder verwarming ook in een goed geïsoleerd huis in de winter al gauw kouder wordt dan wenselijk is.
Rond de jaarwisseling konden we prima zonder warmtepomp, want buiten was het recordzacht met zelfs in de nacht temperaturen van 15 of 16 graden. Warmterecords sneuvelden bij bosjes, en dat had niets te maken met mijn kapotte sensor. Maar na nieuwjaar werd het minder zacht, en moesten we toch een oplossing vinden. Want er was een afspraak gemaakt om een nieuwe sensor gemonteerd te krijgen, maar de monteur kon pas na ruim een week. Drukke tijden, zeker in installateursland.

Een kleine elektrische kachel moest uitkomst bieden. Met een maximaal vermogen van 2,7 kW zou de woonkamer toch enigszins behaaglijk moeten kunnen blijven. Aanvankelijk ging dat vrij makkelijk en konden we met een lagere stand de boel redelijk op temperatuur houden. Zodra de temperaturen buiten iets daalden, werd het lastiger. En dan kom je erachter hoeveel stroom je met zo een ‘veredelde broodrooster’ (daar had het stukje vernuft wel enige gelijkenis mee) verbruikt om slechts één ruimte in huis enigszins op temperatuur te houden.

De warmtepomp (gekoppeld aan een bron in de tuin op 80 meter waar de watertemperatuur nog 11 tot 12 graden was) verwarmt ook andere ruimtes in huis, en verbruikt dan aanmerkelijk minder stroom dan de ‘broodrooster’, terwijl het beslist comfortabeler blijft met een prettig aanvoelende verwarmde vloer.

We wilden gelijk een instelling van de warmtepomp laten wijzigen. Want hoewel hij dus efficiënt en zuinig verwarmt, verandert dat zodra het echt een beetje winter wordt. Tijdens echt koud weer springt de elektrische naverwarming bij en wel met een vermogen van 5,5 kW! In een vorstperiode in december kostte me dat soms zomaar iets van 30 kW per nacht. En wat je er voor terug krijgt is dat het ook ’s nachts zo warm blijft als ingesteld met de thermostaat.

Maar met die sporadische koude nachten van de moderne winter is het natuurlijk geen enkel probleem als het dan in huis eens iets kouder is dan gebruikelijk. De warmtepomp stond ingesteld op eventueel elektrisch bij verwarmen indien het buiten minstens 3 graden vriest. Dat heb ik laten wijzigen in een drempel van -7 graden. Ik kan immers altijd nog even de ‘broodrooster’ erbij pakken als het dan ooit echt een keer te koud is in de woonkamer.

De warmtepomp: Absoluut onmisbaar in de energietransitie. Maar waarschijnlijk worden teveel gebruikers opgezadeld met fabrieksinstellingen die voor de specifieke situatie bij die gebruiker niet optimaal zijn.


Reacties

Leon van Bohemen

14 maart 2023 om 09.04 uur

Wij hebben jaren ervaring met grondgebonden warmtepompen, met name in de nieuwbouw. Daar kan je een warmtepomp goed dimensioneren, en is het van groot belang niet over te dimensioneren, zoals we dat in het gastijdperk gewend waren, en (wat mij betreft) ---- 'liever iets te klein dan iets te groot'. Voor renovatie is dat lastiger. Een hybride 'tussenstap' kan uitkomsten bieden, maar zorg er wel voor dat de installatie 'all-electric-ready' is. Na de eerste winter kan je de balans opmaken, om te kijken of de ketel er definitief uit kan, of dat je nog wat extra moet isoleren, maar ook dan geldt wat mij betreft ---- 'liever iets te klein dan iets te groot'. Je hebt het hele jaar een hoger rendement, en een (kortstondig) te kort merk je nauwelijks. Door de stabiele brontemperatuur van bij het gebruik van bodemenergie is dat risico's kleiner dan bij buitenlucht als bron. De warmtevraag is in deze koude winternacht in beide gevallen hoger, maar het rendement, en de het beschikbare vermogen blijft bij bodemenergie onveranderd, terwijl dat bij buitenlucht als bron dan ook is afgenomen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement