Ik zie 2023 wel zitten, en u?

Geplaatst op 14 februari 2023 door Redactie

Aan het begin van een nieuw jaar een voorspelling doen over de installatiebranche is niet alleen vermakelijk, het is ook zinvol. Al is het maar omdat regeren, vooruitzien is en wij allen ook het komende jaar een goede boterham willen verdienen. Maar omdat wij geen van allen in een glazen bol kunnen kijken - een enkeling daargelaten - moeten wij ons beperken tot wat we nu zien aan trends en is het zaak de impact van bepaalde ontwikkelingen op de juiste manier in te schatten. Doet u mee?

Als ik kijk naar 2023, dan ben ik over het algemeen erg positief over de installatiebranche. De verduurzaming, de energietransitie, alle nieuwbouwplannen; de werkvoorraad van menig installateur is nog nooit zo omvangrijk geweest. Er zit veel beweging en groei in de markt, vooral in die van de bestaande bouw. Heeft de nieuwbouw juist last van toegenomen grondstofprijzen, van inflatie en van een stijgende rente, de vraag naar renovatie-, en upgradewerkzaamheden neemt steeds verder toe. Daarbij is de verduurzaming zonder enige twijfel de grote aanjager. En aangezien we op dat punt nog maar net begonnen zijn, zullen we als branche nog jaren plezier hiervan hebben.

Personeel?

Tenzij…, we er niet in slagen om al dat werk uit te kunnen voeren. Door een gebrek aan voldoende, geschoolde medewerkers, dreigt dit rampscenario al langer. Het gros van de installateurs heeft nog steeds een schreeuwend tekort aan capabele mensen. Ondanks alle inspanningen op dit gebied van brancheorganisaties, is het een illusie om te denken dat binnen vijf jaar de markt overspoeld gaat worden met jonge vakmensen. Het tegendeel is eerder waar. Daarom leiden steeds meer bedrijven hun nieuwe medewerkers zelf op. Deze trend zie je inmiddels duidelijk bij grotere installateurs. Als ook de relatief kleine ‘broeders’ erin slagen opleidingen en cursussen samen in te kopen of samen te gaan geven, denk ik dat we voldoende mankracht hebben om de groei bij te benen.

flexibiliteit

Naast dit soort vormen van samenwerking, draait het komende jaar weer veel, zo niet alles, om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Ook in 2023 is succes de optelsom van ons vermogen om samen afspraken te maken en deze - samen - na te komen. De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom doen we er slim aan om elkaar te helpen in plaats van elkaar de duimschroeven aan te draaien, omdat bijvoorbeeld de materialen niet op tijd geleverd zijn of omdat door ziekte er plotseling te weinig medewerkers voorhanden zijn. Want deze ‘incidenten’ blijven ook in 2023 regelmatig de kop opsteken, zeker weten. Als ik iets durf te voorspellen, is het wel dat deze fluctuaties de markt blijven domineren, en niet alleen de komende elf maanden. In die zin zijn openheid en eerlijkheid de sleutels, waarmee we onze deuren openzetten. Of op een kier zetten, wat u wilt. Zolang we maar bij elkaar over de vloer blijven komen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement