Ik ben klaar met al die crisissen, u ook?

Geplaatst op 22 februari 2023 door Redactie

Besteedde ik op deze plek in de afgelopen maanden tot wel drie keer toe aandacht aan het omgaan met crisissen, inmiddels ben ik er helemaal klaar mee, met welke crisis dan ook. Zolang er genoeg werk is, is er geen crisis meer en moeten we gewoon aan de slag gaan. “Crisis, what crisis?”

Corona, de oorlog in Oekraïne, stikstof, de energieprijs, inflatie, grondstoffen, personeelstekort, woningbouw: in de afgelopen twee, drie jaar groeiden al deze thema’s uit tot heuse crisissen. Ten minste, die benaming gaven we aan de problemen die ze veroorzaakten. En we deden er allemaal aan mee: thuis, op het werk, maar vooral ook in de media: op de socials, in kranten en op tv. Elke dag opnieuw. Net zolang tot we er samen allemaal in gingen geloven, dat we in een diepe, diepe crisis terecht waren gekomen.

Kredietcrisis

Maar, is dit zo? Bevinden we ons als samenleving in een crisis en moeten we somber zijn over onze toekomst? Als ik terugdenk aan de kredietcrisis van 2008, herinner ik mij allerlei doemscenario’s uit die tijd over grootschalige faillissementen en tienduizenden ontslagen. Er waren zelfs mensen die het einde van de bankenwereld voorspelden. Inmiddels is het 15 jaar later en ziet de financiële wereld er niet heel anders uit. Terugkijkend was de term “zwaar weer” wellicht beter op zijn plaats geweest, dan “mondiale crisis”.

Coronacrisis

Een ander voorbeeld is corona. Toen de pandemie de kop opstak - begin 2021 - werd er al gauw gerept over een langdurige crisis, die menig bedrijf de kop zou kosten. De economie zou in een vrije val terechtkomen. We geloofden het allemaal, omdat iedereen het zei - of anders gezegd: elkaar napraatte. Maar is het ook gebeurd? Mede door de grootschalige steun- en herstelpakketten van de overheid, was het negatieve effect voor de meeste ondernemers te verwaarlozen. Sterker nog: veel bedrijven realiseerden vorig jaar - nog geen half jaar na corona - de hoogste omzetten ooit. Zeker installateurs.

Ik wil al deze problemen niet bagatelliseren, maar in bovengenoemde situaties viel de ellende achteraf best mee. Toch spraken we destijds over een crisis, zoals we dat nu weer doen. Laten we daarmee ophouden, want erover praten is vaak erin geloven. En van geloven dat je in een crisis zit, ga je niet beter presteren, toch?

Bovendien is het veel leuker te focussen op kansen, dan op bedreigingen. Op wat er kan, in plaats van op wat misschien niet kan. En kijk je louter naar onze sector, dan zijn de vooruitzichten meer dan uitstekend. Er is genoeg werk, ook dankzij die andere crisis: die van het klimaat. Sterker nog, de uitdaging zit ‘m de komende tijd eerder in het benutten van al die kansen (zonnepanelen, gasloos, warmtenetten, energietransitie, etc.). En dat doe je nu eenmaal meer en eerder met een energieke, opgewekte kop dan met een sombere, naar beneden gerichte blik. Toch?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement