Iedereen profiteert van digitalisering, u ook!

Geplaatst op 10 januari 2023 door Redactie

Datacenters staan steeds vaker in een kwaad daglicht. Ze zorgen niet of nauwelijks voor werkgelegenheid, ze ‘slurpen’ energie en ruimte op en ze zijn allesbehalve duurzaam. Klopt dit of moeten we juist blij zijn met de aanwezigheid van relatief veel datacenters in Nederland?

De wereld digitaliseert in rap tempo. En Nederland doet daar volop aan mee! Ons land is zelfs een van de koplopers in Europa als het gaat om ICT en digitalisering. Ruim 9 op de 10 landgenoten maakt gebruik van internetdiensten en profiteert (in)direct van de stijgende welvaart als gevolg hiervan. Deze leidende positie zie je ook terug in het aantal datacenters in Nederland. Er zijn er ongeveer 200, waarvan drie ‘hyperscalers’ (Meta, Microsoft en Google). Met deze aantallen scoort Nederland - relatief gesproken - extreem hoog op de Europese ranglijst. Waar een klein land groot in is, zou je kunnen zeggen. Iedereen blij? Nee, een aantal mensen ziet datacenters toch vooral als energieslurpende multinationals zonder enige toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Een misvatting, om meerdere redenen.

De groeisector van Nederland!

Laat ik beginnen met de vaststelling dat ons land zonder digitaal fundament - zonder datacenters en Cloud-bedrijven - in no-time stilvalt. Los daarvan levert deze sector op diverse gebieden juist een enorme economische bijdrage, in geld (1,7 miljard euro) en in banen (12.000). Bovendien trekken dit soort bedrijven weer andere innovatieve ondernemingen aan, niet in de laatste plaats vanwege die uitstekende digitale infrastructuur. Naast het feit dat datacenters veel jobs genereren - direct en indirect - stimuleert het ook de vraag naar hoogopgeleid technisch personeel. De sector verwacht in de komende jaren op dit punt een groei van ca. 3000 arbeidsplaatsen; niet onbelangrijk voor als we straks toch onverhoopt in een crisis terechtkomen!

Groene energie

Dan het verwijt dat datacenters enorme hoeveelheden energie verbruiken. Hun verbruik is inderdaad fors, maar daar staat ook een enorme toename van dataverkeer en dataopslag tegenover. En veel van deze capaciteit staat in de vorm van servers nu eenmaal in datacenters. Ondanks deze explosieve groei (vertienvoudiging), is er wereldwijd slechts een toename van 5% van het elektriciteitsgebruik van datacenters. Tegelijkertijd is de sector zich bewust van haar positie en zet zij zich al jaren in voor efficiency, energiebesparing en verduurzaming. Zo gebruiken datacenters voor 90% groene energie en benutten ze 41% van de daaruit voortkomende groene restwarmte als warmtebron. Welke sector zegt dit hen na?

En deze cijfers kunnen nog verder omhoog. Maar daar spelen meerdere partijen een rol in, zoals de overheid met haar wetgeving, de energiebedrijven en netbeheerders, maar ook u, als installateur of adviseur. U kunt facilitairmanagers van datacenters bewuster maken van het belang van preventief- en correctief onderhoud. En u kunt hen overtuigen van de juiste conservering van de installatie en van de toepassing van nieuwe, efficiënte technieken, zodat datacenters nog groener en nog minder milieubelastend worden. Is dat geen mooie uitdaging voor het nieuwe jaar?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement