Tegen enthousiasme is geen kruid gewassen

Geplaatst op 18 oktober 2022 door Redactie

Ook de bouw-, en installatiewereld heeft grote moeite om nieuwe collega’s - vooral jongeren - te verleiden voor een baan in de techniek. Waarom lukt dat laatste niet? Zijn we te weinig commercieel, te weinig innovatief, of raken we simpelweg de juiste snaar niet. Voor advies, legde ik laatst mijn oor te luister bij ‘Het feestnummer van Nederland’. En opeens wist ik het, met dank aan Marco…

Het is frappant - en tegelijkertijd best teleurstellend - dat we als branche in onze zoektocht naar nieuwe medewerkers, nog steeds vasthouden aan traditionele denkpatronen, en dus aan een bepaalde visie: dat nieuwe collega’s vooral gediplomeerd en bij voorkeur hoogopgeleid moeten zijn. Daarom zoekt het gros van onze collega-bedrijven zoekt voor tientallen (staf)functies nog steeds in de HBO-, of WO-vijver. Vaak zonder succes, want die vijver - en dat weten we al langer - is behoorlijk leeg. Waarom doen ze dit dan? Omdat ze het altijd zo hebben gedaan…??

Geen kruid

Hoewel ik deze denktrant begrijp, vind ik het weinig constructief en innovatief. Zeker in deze tijd, waarin we moeite hebben om nieuwe, technische vakmensen te verwelkomen - maar ook om collega’s voor een langere periode aan ons te binden - is het verstandiger te kijken naar iemands motivatie, dan naar zijn of haar diploma’s. Een collega die met plezier naar zijn werk gaat, werkt doorgaans harder, blijft langer en leert gemiddeld genomen sneller. Tegen enthousiasme is nu eenmaal geen kruid gewassen.

Marco Kraats

Een inspirerend voorbeeld hiervan zag ik kortgeleden terug bij het tv-programma Op1. Daar vertelde de populaire volkszanger Marco Kraats dat hij door corona geen optredens en geen inkomsten meer had en dus op zoek was gegaan naar werk. De techniek leek hem wel wat, maar zonder diploma’s dacht hij daar niet aan de bak te komen. Gelukkig had een werkgever vooral oog voor zijn enthousiasme en luisterde hij naar zijn motivatie. Nu werkt ‘het grootste feestnummer van Nederland’ als parttime elektricien voor hem!

Ondergewaardeerd

Kraats gaf tijdens dit tv-programma mij nog meer inzicht over wat we als branche niet goed doen. “Jongeren willen wel een baan in de techniek, maar niet als de werkdruk zo hoog is en het allemaal sneller moet; daar hebben zij geen zin in.” Ook zei Kraats dat het vakmanschap ondergewaardeerd wordt. “Op mensen die met hun handen werken, wordt neergekeken, je bent maar een elektricientje!” Een keiharde uitspraak die ons als branche aan het denken moet zetten. Temeer omdat ik er van overtuigd ben dat Nederland zonder technische vakmensen de komende jaren simpelweg stilvalt!

Hartstikke tof

Het roer moet dus om, zoveel is duidelijk. Als branche hebben we slechts een taak: jongeren verleiden voor ons vak. Hoe? Door de werkomstandigheden verder te verbeteren, maar ook door het beeld van ‘werken in de techniek’ bij te stellen. Het is namelijk hartstikke tof, gezellig, uitdagend, verrassend en afwisselend. Vraag maar aan Marco Kraats!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement