Duur brandhout

Geplaatst op 02 november 2022 door Redactie

De energieprijzen gaan door het dak. De overheid komt op de valreep met steunmaatregelen. En dat doet ook meteen weer veel nieuw stof opwaaien. Stimuleert het hulppakket de noodzakelijke verduurzaming wel voldoende? En profiteren de early adapters hiervan, de mensen die al overgeschakeld zijn op all-electric wonen?

Tot overmaat van ramp werden eind september de gasleidingen Nordstream 1 en 2 onklaar gemaakt. Voorlopig komt er geen gas meer via die route naar Europa. En het maakt duidelijk, hoe kwetsbaar ook de moderne energie infrastructuur is. Zowel met betrekking tot gas, als elektriciteit. In de toekomst komt een groot deel van onze stroom vanaf de Noordzee. Zijn de elektriciteitsleidingen op de bodem van de Noordzee ook kwetsbaar? Niet voor wat betreft natuurlijke extreme omstandigheden zoals bijvoorbeeld zware stormen, wel voor doelgerichte terroristische of militaire acties.

Zoals gezegd, de prijzen zijn hoog en het is nog verre van duidelijk wanneer en in welke mate die prijzen weer normaliseren. Ondertussen betalen wij, linksom of rechtsom, de hoofdprijs. Uiteindelijk raakt de hoge energieprijs iedereen. Immers, ook de prijs van vrijwel elk product en iedere dienst zal extra stijgen. Inflatie 2.0 zeg maar.

Door de hoge gasprijzen is de vraag naar brandhout flink toegenomen. De prijs van gekloofd en gedroogd (haard)hout is in een half jaar tijd verdubbeld, heb ik me laten vertellen. We stoken meer op hout, maar is stoken op hout per definitie duurzaam of hangt er een ‘rookwolk’ van mogelijke bezwaren rondom houtstook?

Het is goed om te beseffen dat er zelfs bij het stoken in een optimaal afgestelde houtkachel, pelletkachel of verbrandingsinstallatie veel CO2 in de atmosfeer komt. Sterker nog, de uitstoot is vergeleken met stoken op aardgas zelfs twee maal zo groot. Maar het verschil is, dat gas een fossiele brandstof is die uit de diepte van de aarde wordt gewonnen. De koolstof was daar zo goed als voor eeuwig opgeslagen, maar wordt nu in enkele generaties weer in de atmosfeer gepompt. Waardoor de CO2 concentratie toeneemt en de wereld opwarmt.

De CO2 die vrij komt bij verbranding van hout is in de afgelopen generaties aan de atmosfeer onttrokken. Je zou het daarom kunnen beschouwen als CO2 neutraal. Feit blijft, dat er dus wel veel CO2 vrij komt. En dat houtstook alleen echt klimaatneutraal is, als we er voor zorgen dat er tenminste even veel nieuw hout kan bijgroeien.

Daar kan het spaak lopen. Wereldwijd is de vraag naar houtpellets de afgelopen decennia sterk toegenomen. Kan de productie van deze pellets, ook uit hele boomstammen uit bijvoorbeeld de Baltische staten, Amerika en Canada, voldoende worden gecompenseerd door aanplant van nieuw bos. En overleeft dit bos wel in het nieuwe klimaat met meer hittegolven, extreme droogte en bosbranden? Nemen we niet een hypotheek op de toekomst die we misschien niet kunnen aflossen? Lastige vragen, moeilijke dilemma’s.

Iemand die er de komende winter warmpjes wil bijzitten en daarvoor hout gebruikt, kan het best snoeihout uit de omgeving gebruiken of kopen. De kachel zelf moet optimaal zijn afgesteld zodat de buurt niet ‘meegeniet’ van alle schadelijke rookgassen. En houtpellets zouden eigenlijk moeten voorzien van een duidelijk keurmerk t.a.v. herkomst en duurzaamheid. Ik wens u hoe dan ook een warme winter, met naar ik hoop toch ook nog wel een keer sneeuw en ijs.


Reacties

harry smit

7 november 2022 om 11.17 uur

Zelf heb ik een ouwe houtkachel. Een Barbas. Boven de vlammen zit een zgn. remplaat, die er voor zorgt dat niet alle warmte direkt de pijp in gaat, en bovendien zorgt voor een betere verbranding door de circulatie van de rookgassen. Wanneer zo,n plaat krom trekt gaat er meer warmte verloren, en wordt er meer verbrandingslucht aangevoerd via het huis. De verbtrandingslucht voor mijn kachel komt deels onder de vloer vandaan. De modernere kachels hebben deze voorzieningen al standaard aan boord, maar slijtage in de vorm van verbranden of kromtrekken van ijzeren platen geven een slechter rendement.

M. Verhoeven

3 november 2022 om 07.52 uur

Quote: 'optimaal afgestelde houtkachel'. ??? Mis ik iets? Wat valt daar aan af te stellen? Niet sarcastisch of vervelend bedoelt maar weet het echt niet.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement