Let’s hype de ‘herstelindustrie’

Geplaatst op 23 september 2022 door Redactie

Vakantie is een tijd van ‘recovery’, herstellen. Wil je de Tour de France winnen, dan blijkt herstelvermogen de crux te zijn. Tegelijk, herstellen klinkt als conservatief, vasthouden aan het bestaande, allesbehalve Vooruitgang.

Repareren, oplappen, dergelijke begrippen associëren we al snel met ‘gebrek aan beter’, achteruitgang, nostalgie. Voor Formule 1 races worden bolides gepreprareerd. Old Timers zijn wrakken die je voortdurend moet repareren.

Herstelpreparaten is in dit licht een soort contradictio in terminis, ruikt naar doping.

Misschien gelooft onze maatschappij langzamerhand niet meer onvoorwaardelijk in vooruitgang. De eeuwen van ‘discovery’, ontdekkingsreizigers, liggen ver achter ons. Wetenschappers blijven nog wel voortdurend bezig met exploratie. Maar ook in die bubble wankelt het vooruitgangsgeloof. De vraag rijst of we nieuwe vormen van herstel kunnen ontdekken, ontwikkelen, toepassen? Herstel dat we positief gaan duiden, waar we beter van worden.

In onze tijd houden we elkaar graag voor dat met duurzaamheid, energietransitie, natuurherstel geld valt te verdienen. En misschien is dat ook zo. Geld is immers niet meer dan een ruilmiddel.

Maar het ontwikkelen van een herstelindustrie, daar hoor en lees ik nog weinig over. Meestal komt het niet verder dan ‘afval bestaat niet’, recyclen in plaats van dumpen.

Up-cycling is voor veel mensen, voor veel bedrijven, al een stap te ver. Refurbishment dan? Jazeker, het woord reviseren kennen we al sinds we motoren bouwen en gebruiken, al heel lang dus. Is intussen bijna verdwenen in de marge van de economie. Maar refurbishment, hermeubileren zou je letterlijk kunnen vertalen uit het Engels, dat begrip is in opkomst. Gebruikte techniek zodanig herstellen dat het weer als nieuw, misschien wel met extra functionaliteit, verkocht en ingezet kan worden. Die markt groeit. Hele dure high tech, ASML machines, MRI scanners, vliegtuigen, ze worden lucratief ’refurbished’. Maar nog vrijwel altijd onder regie van de oorspronkelijke fabrikant. Niet in de laatste plaats omdat die wil voorkomen dat hij marktmacht verliest wanneer een ander bedrijf zijn producten concurrerend aanbiedt. Houdt de fabrikant zelf de refurbishmentketen in de hand, dan blijft hij ‘in control’. Het is onvolwassen, puberaal gedrag. Het frustreert de ontwikkeling van een onafhankelijke herstelindustrie.

Herstellen is overigens in het Duits het woord voor produceren, maken. Herstelindustrie betekent bij onze oosterburen wat wij ‘maakindustrie’ noemen!

In de installatiewereld herkennen we iets van de herstelgedachte in de woorden ‘revamp’ en ‘overhaul’. Die termen klonken en klinken, zeker al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, vaak in het Botlekgebied. De raffinaderijen en chemische fabrieken in Europoort zijn regelmatig onderhevig aan meer of minder ingrijpende ‘revamps’. Die zou je kunnen zien als hersteloperaties, ware het niet dat in de praktijk betrokken partijen in zo’n overhaul liefst zoveel mogelijk vernieuwen, retrofitten, in plaats van repareren. Daar is makkelijker snel geld mee te verdienen en je hoeft er minder bij na te denken. Kan zo ook een dankoffer aan de grote Vooruitgang blijven. Lleveranciers en installateurs vermijden graag dat er ‘repairbedrijven’ bij zo’n project worden ingeschakeld, tenzij het is om de boel te slopen.

Dit is dus een pleidooi voor verandering. Durf jezelf herstelindustrie te noemen. Laten we het woord gaan hypen. Gewoon in het Nederlands, dat oogt eerlijker. Er is altijd een boterham te verdienen met een logische, verantwoorde aanpak. Nee, geen woekerwinst, dat woord zegt het zelf. Woeker kost waarde, onvermijdelijk....


Reacties

Tom de Goede

27 september 2022 om 16.54 uur

Veelal ontbreekt de kennis om iets te repareren, laat staan verbeteren. Het een sluit het ander niet uit namelijk. Ook is het moeilijk mensen in de industrie van het nut te overtuigen. Zo wilde een klant van mij een grote autoclaaf in een laboratorium weggooien (twv € 26000,-) en pas na lang aandringen van mijn persoon kreeg ik een kwartier om een eventuele herstelling uit te voeren wat mij lukte (kosten 1 elco en een diode € 2,50) en nog achteraf de opmerking dat er geen gewoonte van gemaakt zou worden. Nu ben ik doorgaans voor automatisering en laswerk bij verschillende bedrijven, dus is het niet mijn core business, maar als ik er toch al ben.... Ik merk wel dat tegenwoordig als gevolg van slechte levertijden men noodgedwongen wel over moet gaan op repareren, zeker als levertijden het half jaar overschrijden en produktie in gevaar komt. Ook afgelopen week nog een gebroken as met TIG gelast (waarvan men zei dat dit niet zou kunnen) ,niet omdat het veel goedkoper was (dat was het wel degelijk) , maar weer door een levertijd van 2 maanden. Veel bedrijven hebben tegenwoordig ook geen reserveringen meer voor de afschrijving staan of zijn wegbezuinigd door managers die na een half jaar weer gevlogen zijn (na ook weer de zoveelste bezuiniging op de TD geplaatst te hebben, waarbij we weer bij het gebrek aan kennis en mensen terecht komen, techische dienst is nu eenmaal een kostenpost in de boeken). Sommige bedrijven verdienen het misschien ook om om te vallen, want als ik als zelfstandige zo met mijn huishoudboekje zou omgaan...

Marcel de Graaf

27 september 2022 om 14.10 uur

Dank voor dit mooie pleidooi Kees! Eens dat we "eigenlijk" gewoon het woord herstellen best kunnen gebruiken, want dat is feitelijk wat er bij ons (HR Premium Parts) wordt gedaan in de meeste gevallen. Een printplaat, omvormer of ventilator herstellen zodat deze weer de technische kwaliteit krijgt die hij ook had toen hij vers uit de doos kwam. Waarom dan toch het woord gereviseerd? 2 redenen: 1. Soms gaan we net een stapje verder door iets betere componenten te gebruiken dan origineel toegepast of door bijvoorbeeld een koelvinnetje extra te plaatsen waardoor componenten veel langer meegaan. (Het herstellen / reviseren gebeurt overigens altijd binnen de originele CE-markering.) 2. Veel mensen hebben (helaas) een positiever beeld bij refurbished / gereviseerd dan bij hersteld. En uiteindelijk willen we van zo veel mogelijk installatie onderdelen de levensduur verlengen in plaats van vervanging door nieuw. Het doel heiligt de middelen, maar ik zal in het vervolg ook regelmatiger het woord herstellen gaan gebruiken. Hartelijke groet, Marcel de Graaf HR Premium Parts Groothandel in herstelde printplaten, omvormers en ventilatoren

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement