Buiten de gebaande paden…

Geplaatst op 20 september 2022 door Redactie

Te midden van alle crisissen, is die van het personeelstekort wellicht de meest hardnekkige. Waarom? Omdat ze breed en diep tegelijk is. Bijna alle bedrijven en instellingen in Nederland komen anno 2022 medewerkers tekort. Vaak gaat het daarbij niet om een enkele, nieuwe collega, maar om tientallen. Een pasklare oplossing bestaat niet meer, in de meeste sectoren zijn de vijvers leeggevist. Dus…moeten we creatief zijn!

De gevolgen van de personeelstekorten zie je overal in het land om je heen, bij Schiphol, de NS, in de horeca, winkels, etc. Hoe kan dit opeens? Hebben we liggen te slapen? Natuurlijk, de toenemende vergrijzing van de bevolking zorgt al jaren voor minder aanbod; deze dalende lijn wordt versterkt door het stijgende aantal arbeidsmigranten dat terugkeert naar hun thuisland. Tegelijkertijd vermoed ik ook dat we de veerkracht van onze economie hebben onderschat. Niemand van ons had verwacht dat we na corona alweer zo snel Boven-Jan zouden zijn en dat de vraag naar nieuwe medewerkers zo fors zou stijgen. Op dit moment hebben we 133 vacatures per 100 werklozen: een absoluut - en ongewild - record!

Luid en duidelijk

Wat daarbij opvalt is dat het personeelstekort een landelijk, breed probleem is. De handel en de horeca schreeuwen het meest om personeel, maar ook in onze sectoren is de roep om nieuwe collega’s luid en duidelijk. Daarbij hebben wij - technische bedrijven - de neiging om eerst bij onze collega’s medewerkers weg te kapen. Door ze een beter salaris te geven, of een betere auto, voor zover personeel daar nog gevoelig voor is. Werkt deze methode? Niet of nauwelijks. Is ze slim? Al helemaal niet, want op deze manier ontstaat er wrevel en ergernis tussen partijen die straks weer met elkaar moeten samenwerken.

Bovendien, op deze manier groeit de vijver met werkenden niet. En dat is wat je wilt. Wat dan wel? Door meer uren te gaan werken? Misschien, Nederland is al jaren kampioen deeltijdwerken: ruim 45% van ons werkt parttime, dat is het hoogste percentage in Europa. Als een deel van deze parttimers bereid zou zijn vier tot acht uur per week extra te gaan werken, zou dat menig bedrijf en instelling enorm helpen.

Gepensioneerden

Een andere optie is gebruik te maken van het grote aanbod aan (vroeg-)gepensioneerden, die nog graag deel wil nemen aan het arbeidsproces. Het gaat om ca. 100.000 mensen. Let wel, dat zijn mensen met levenservaring, geduld, zelfvertrouwen en met een sterke drang om nog nuttig, zinvol bezig te zijn. Dat wij - werkgevers - deze groep links laten liggen, komt omdat wij niet buiten de gebaande paden durven te denken. Tegelijkertijd wordt het ons door wet- en regelgeving ook niet eenvoudig gemaakt. Als je hen nou minder inkomstenbelasting laat betalen, kom je de gepensioneerden niet alleen tegemoet, maar los je deels ook zijn of haar pensioengat op. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Dat noem ik denken buiten de gebaande paden!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement