Blijf je afspraken nakomen!

Geplaatst op 05 september 2022 door Redactie

Nu onze samenleving aan alle kanten begint te piepen en te kraken, worden we ook als sector zwaar op de proef gesteld: blijven we elkaar trouw en komen we onze afspraken na of kiezen we voor onszelf en laten we elkaar vallen? Als de nood aan de man is, ligt de laatste optie misschien voor de hand, toch pleit ik ervoor de rust te bewaren, geen paniekvoetbal te spelen en elkaar vooral niet uit het oog te verliezen.

De hoge inflatie duwt de Nederlandse economie in een recessie, zo vrezen economen. En als de inflatie het niet doet - zeggen zij - dan is er nog de oorlog in Oekraïne, het nijpende personeelstekort, de stikstof of de terugkeer van corona. Hoewel er in Nederland op dit moment nog sprake is van lichte economische groei, zijn de contouren van ‘zwaar weer’ overal voel- en merkbaar. Ook in onze sector. Zo zorgt een tekort aan grondstoffen al enige tijd voor een beperkte beschikbaarheid - en lange levertijd - van allerlei bouwproducten, zoals dakpannen, dubbel glas, gipsplaten, stenen, isolatiemateriaal, etc.

Internet

Deze lijst van producten is in de afgelopen maanden uitgebreid met o.a. de warmtepomp. Cruciale onderdelen ervan zouden door bovengenoemde problemen en de stijgende belangstelling vanuit consumenten, niet meer te leveren zijn, beweren leveranciers. Een rondgang op internet bewijst echter het tegendeel: er worden wel degelijk nog warmtepompen aangeboden, de een nog sneller geleverd dan de ander. En eigenlijk geldt dit voor de meeste bouwproducten: ze zijn wel degelijk leverbaar, maar blijkbaar niet bij de vaste leveranciers en niet tegen de vooraf afgesproken prijs.

Afhankelijkheid

En dan openbaart zich een ander fenomeen: in plaats van dit eerlijk en transparant te melden bij onze opdrachtgevers - en de risico’s te aanvaarden en samen te zoeken naar een oplossing - verschuilen we ons achter excuses, kiezen we voor vertraging en accepteren we een eventuele boeteclausule. Maar het ergste van alles: we komen onze afspraken niet na! Blijkbaar realiseren we ons nog steeds niet dat onze sector er een is van keten-samenwerking, of - anders geformuleerd - van afhankelijkheid. Als ik mijn afspraken niet nakom, kan de partij na mij dat ook niet.

Orderintake

Ook daarom: speel open kaart. Als je vaste leverancier moeite heeft aan warmtepompen te komen, of deze uitsluitend kan leveren met een verhoogd prijskaartje, ga ermee in gesprek. Misschien kun je het prijsverschil ‘samsam’ doen en kun je op deze manier het project vlottrekken. En wees wijs: houd er rekening mee bij volgende klussen. Want overal om mij heen, hebben installateurs en bouwers het over ‘volgende klussen’, hun orderintake is nog nooit zo hoog geweest! Maar orderintake is omzet op papier. Als we al deze orders op de bovengenoemde manier gaan uitvoeren, dan blijft het bij omzet op papier. En komen we inderdaad in een recessie terecht.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement