Hybride warmtepomp: nieuw wapen tegen gas

Geplaatst op 25 juli 2022 door Redactie

Vanaf 2026 wordt een hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat maakte de overheid vorige maand bekend. Met deze maatregel zet zij een nieuwe stap in het op korte termijn verbannen van gas uit onze woningen. Vanwaar deze geestdrift? Gaat het oprecht om duurzaamheid, of is deze actie nu vooral ingegeven om zo snel als mogelijk minder afhankelijk te zijn van Rusland?

Dat de overheid er van alles aandoet om huiseigenaren te laten overstappen op een duurzamer verwarmingsalternatief, juich ik van harte toe. Wat mij echter stoort is dat veel van deze maatregelen te weinig realistisch zijn. Want hoe gaan we met een personeelstekort van bijna 15.000 monteurs deze plannen verwezenlijken?

In die zin lijkt ook de maatregel van de hybride warmtepomp op eerdere initiatieven, zoals bijvoorbeeld het voornemen om meer huizen te gaan bouwen. Ook toen riep ik al dat de overheid weliswaar stevige ambities heeft, maar dat ze in de praktijk er te weinig voor doet-, of laat. Zo laat de overheid in haar streven om voor 2030 een miljoen huizen te realiseren, het na om allerlei vergunningen op een vlotte manier af te geven. Dan vormen alarmerende stikstofcijfers het obstakel, een andere keer draait het om alarmerende fijnstofpercentages. Er is domweg altijd een reden om de vergunning uit te stellen of niet af te geven. En zonder vergunningen - weten we - kun je niet bouwen.

Daarom is het de hoogste tijd om dit soort vicieuze cirkels eens te doorbreken. Heb je een ambitie, spreek ‘m niet alleen uit, maar maak ‘m ook mogelijk! Ga je voor verduurzaming, zorg dan dat je de hele weg ernaar toe ook faciliteert. En wil je daarbij niet afhankelijk zijn van Russisch gas, realiseer je dan dat concessies doen, noodzakelijk is. Zelfs als dit de heropening betekent van het gasveld in Groningen. Daar doen we om zeer begrijpelijke redenen nu heel moeilijk over, maar realiseren we ons niet dat we al enige tijd de hoofdprijs aan de Russen hiervoor betalen, en dus co-financier zijn van hun oorlogsmachinerie?

Mijn idee: open de gasvelden, gebruik een substantieel deel van het rendement als compensatie voor de Groningers, verstevig hun huizen en win op deze manier tijd in de ‘weinig realistische’ ambitie om de energietransitie in Nederland voor 2030 te realiseren. Daarbij teken ik aan dat gas niet alleen een relatief goedkope, maar ook schone energiebron is. Dat hebben deskundigen en wetenschappers van de EU laatst weer eens bevestigd. Helaas heeft gas echter een ander - minder groen - imago en zit het door de oorlog in Oekraïne ook nog eens in een verdomhoekje. Ten onrechte? Zegt u het maar.


Reacties

Dirk RAES

16 augustus 2022 om 17.51 uur

Installatie Totaal - Ed. 2022-08-16

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement