“Steek je vinger op en zeg: 'Ik heb een probleem, help mij!'”

Geplaatst op 21 juni 2022 door Redactie

Nieuwe culumnist bij Installatietotaal!

De oorlog in Oekraïne maakt niet alleen veel kapot, het versterkt ook allerlei mondiale, economische gevolgen. Zo worden grondstoffen steeds duurder en zijn bepaalde materialen nauwelijks verkrijgbaar. Ook de bouw- en installatiewereld heeft daar last van. Om te voorkomen dat er straks allerlei projecten ernstige vertraging oplopen, is een oplossing snel gewenst. Zoeken we die op individueel niveau of als sector?

Langzaam maar zeker worden de eerste contouren zichtbaar van een stagnatie in de bouw. Je ziet dit terug bij zowel lopende projecten, als bij projecten die in opdracht worden gegeven. Bedrijven worden niet alleen geconfronteerd met een schrijnend tekort aan geschoold personeel, maar ook met grondstoffen die nauwelijks leverbaar zijn en in prijs fors zijn gestegen. Zo zijn de kosten voor met name staal, hout en glas een stuk hoger geworden. Prijsstijgingen van meer dan 20% voor bouwstoffen zijn geen uitzondering meer.

Het gevolg van deze stijgende grondstofprijzen is een flinke toename in geschillen tussen aannemers en opdrachtgevers, want wie draait er op voor deze extra kosten? De opdrachtgever, de leverancier? Wie is er schuldig? Zegt u het maar!

Boetes

Er is vanzelfsprekend niemand schuldig! De genoemde problemen zijn voorbeelden van overmacht en vooral het gevolg van complexe geopolitieke ontwikkelingen. Dus in plaats van ons te verliezen in beschuldigingen en verwijten naar elkaar - en het sturen van boetes als gevolg - lijkt het mij verstandiger te zoeken naar een oplossing. Een gezamenlijke oplossing wel te verstaan, want het gaat hier niet om een enkel individueel (bedrijfs)belang, maar om ons gezamenlijke belang, als sector. Dus om te voorkomen dat bouwprojecten stil komen te liggen of zelfs worden geschrapt, moeten wij als keten in actie komen; moeten we als keten onze verantwoordelijkheid nemen en als keten transparantie tonen.

Een kijkje in de keuken

En vooral dat laatste, vinden we lastig. Zeker bij afspraken die we om welke reden dan ook niet na kunnen komen. In plaats van tijdig een vinger op te steken en te zeggen: "Ik heb een probleem, help mij", proberen we de kwestie zelf op te lossen of schuiven we deze door naar de volgende in de keten. Ook al krijgen we daar een boete voor. Blijkbaar durven we de ander nog steeds geen kijkje te geven in onze keuken. Alsof we daar iets te verbergen hebben? Nou, ik niet. U?
We zeggen het wel vaker: de bouw- en installatiesector drijft op de samenwerking tussen alle schakels in de keten. Er is immers geen bedrijf dat het alleen kan. In die zin zijn we van elkaar afhankelijk en zijn we dus ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat mij betreft is dit het moment om dat te laten zien: aan elkaar en aan de wereld!


Reacties

Frank

29 augustus 2022 om 16.13 uur

Welkom nieuwe culumnist denkt u aan de spellingskonotrole

B.v.H.

23 juni 2022 om 15.13 uur

Ik kan waterstof met veelminder energie maken ! ( min 75 % ) Er is een unit die zonder elektriciteit veel elektriciteit geeft. Hoe zetten we dit zonder te schaden in voor een mooie win-win-situatie ? Ik hoor graag van u.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement