“Vertrouw je medewerkers!”

Geplaatst op 01 juni 2022 door Redactie

In ons bedrijf is de verlofregeling definitief op de schop. We zijn gestopt met het aantal vakantiedagen van collega’s bij te houden: als je bij ons vrij wilt zijn om welke (urgente) reden dan ook, ben je vrij. Niemand roept je tot de orde, ook niet als ‘je de 29 dagen gepasseerd bent’. Jij bepaalt wanneer je vrij bent. Zolang je maar presteert. Wij vertrouwen onze medewerkers… wel!

Tijden veranderen. Maar dat we als mensen gelukkig willen zijn - ook in ons werk - is van alle tijden. Ook de nieuwe generatie - de twintigers en dertigers - wil plezier hebben in hun werk en wil van toegevoegde waarde zijn voor hun werkgever. Wellicht zijn ze wat meer dan oudere generaties op zoek naar evenwicht en balans in hun leven, maar dat is hun recht, toch? Bovendien ben ik dat - als veertiger - ook. Maar dat ‘jongere’ medewerkers - of medewerkers in het algemeen - geen hart meer voor de zaak zouden hebben, ervaar ik volstrekt anders. En dat je ze als werkgever daarom strak aan het lijntje moet houden met een aanwezigheidsverplichting of een gelimiteerd aantal vrije dagen, vind ik zelfs onzinnig. Het werkt niet, ook omdat het uitgangspunt verkeerd is.

Wantrouwen en controle

Volgens mij draait in dit verband alles om vertrouwen: vertrouw je je medewerkers? Als ik in mijn zakelijke omgeving op dit gebied mijn oor te luister leg, doet het gros van mijn collega-ondernemers, directeuren en managers dat niet of nauwelijks. Zij denken al gauw dat medewerkers de kantjes er vanaf lopen, zeker als je ze de kans geeft. In plaats van vertrouwen is er dus wantrouwen. Het zal je maar gezegd worden als nieuwbakken medewerker: ‘tot het tegendeel bewezen is, wantrouwen we jou en controleren we jou’. Ik weet niet hoe je dat doet met je liefdespartner, maar volgens mij is het hek van de dam als je elkaar begint te controleren. En waarom zou je ook? Je mag er toch van uitgaan dat je allebei - net als in een werksituatie - je stinkende best doet om het gezamenlijke doel te halen: geluk, resultaat en continuïteit. Waarom leggen we ons dan zo vast in van die scherpe kaders? Omdat we wel eens het vermoeden hebben dat een medewerker de volle waarheid niet vertelt? Ja, dat zal zeker wel eens voorkomen, maar we gaan toch geen beleid formuleren op basis van incidenten en uitzonderingen?

Goede cijfers

Bij ons heet het fundament vanaf nu vertrouwen. En dan niet vertrouwen in dat je 40 uur je stoel op kantoor warm houdt, maar vertrouwen in dat je resultaten boekt. Want daar zit de toegevoegde waarde voor het bedrijf: in goede cijfers. Zoals die trouwens ook zit in plezier, lol, waardering en …vrijheid. Veel vrijheid!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement