Steeds extremer

Geplaatst op 12 mei 2022 door Redactie

De oorlog in de Oekraïne beheerst het nieuws en waarschijnlijk ook onze gedachten. Een buitengewoon trieste en zorgelijke realiteit met verstrekkende gevolgen. Ook voor het energielandschap overigens. De druk om nog veel sneller van fossiele brandstoffen af te komen is groter dan ooit. Dat zou dan het enige gunstige gevolg kunnen zijn van dit drama op het wereldtoneel. Al moeten we niet vergeten dat er op datzelfde wereldtoneel een ander drama broeit. Voor velen wellicht veel minder een alledaagse realiteit. Voor velen naar ik denk ook iets met minder verstrekkende gevolgen: Klimaatverandering.

Het nieuws over klimaatverandering komt zelden op de voorpagina’s. Maar in maart schrokken we toch ineens op. Op zowel de Noordpool als de Zuidpool was het 30 tot 40 graden warmer dan normaal! Wetenschappers waren verbijsterd. De gebeurtenissen stonden op zich zelf. Er is wat dat betreft geen connectie tussen deze twee thermische explosies. Of misschien toch wel?

Klimaatwetenschappers probeerden het opmerkelijke verschijnsel te duiden. Het is alleen maar te verklaren als we de opwarming van de wereld zeer serieus nemen. Al past het dan eigenlijk nog niet in het plaatje. De extremen zijn simpelweg te extreem. Het lijkt een beetje op de 50 graden in een dorp in Canada, de vorige zomer. Ook dat idiote temperatuurrecord paste eigenlijk niet in de klimaatscenario’s die gehanteerd worden. Misschien kunnen we in dit verband ook de herinneringen ophalen aan de zomer van 2019. Toen werden voor de eerste keer temperaturen boven de 40 graden gemeten in ons eigen land. Het oude record (38,6 °C) werd met ruim 2 graden aangescherpt. Een thermische aardverschuiving.

De opmerkelijke extremen zien we niet alleen met betrekking tot de temperatuur. Ook neerslag boekt steeds vaker indrukwekkende en soms rampzalige ‘hoogstandjes’ en even vaak worden we verrast door extreme droogte. Dat alles gebeurt wereldwijd maar we zien het ook gewoon in eigen land. Wat dat betreft is 2022 ook alweer behoorlijk extreem begonnen. In januari was er weinig aan de hand. Maar februari pakte extreem nat uit. Een maandhoeveelheid tot lokaal ruim 200 millimeter regen veroorzaakte her en der problemen door wateroverlast. We waren de regen zat en verlangden naar droog weer. We werden op onze wenken bediend. De droogte kwam. Op veel plaatsen viel er in maart amper regen. Wederom records, maar dan qua droogte!

En dan was er in maart nog een record. Nooit eerder hebben we zo veel zon gehad in de eerste lentemaand. Het oude record qua uren zonneschijn werd verpulverd. Het mooie van het record zonnige weer is natuurlijk dat er extreem veel duurzame energie kan worden opgewekt. Op zaterdag 19 maart werd een nieuw stroomrecord genoteerd. In het begin van de middag werd maar liefst 95% van de Nederlandse stroomconsumptie gedekt met onze opwek van zon en wind! En dat op een dag in maart. Terwijl de zon pas 3 maanden later de hoogste stand bereikt en de maximale opwek mogelijk maakt. Tel daarbij op dat de verwarming in veel woningen veel minder of zelfs niet is gebruikt, omdat de zon overdag veel huizen ook efficiënt kan verwarmen. Die extra warmte uit zonne-energie kan in een goed geïsoleerd huis voldoende zijn om de dagen zonder verwarmingskosten door te komen. Zelfs als het in de heldere nachten nog vriest!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement