“Zet schone lucht op het menu”

Geplaatst op 25 april 2022 door Redactie

Mede door corona ligt de focus de laatste tijd vooral op het realiseren van schone lucht in kantoren en op scholen. Maar kunnen we dit vizier niet uitbreiden tot alle openbare ruimtes, inclusief restaurants? Juist daar loert het gevaar van virussen, bacteriën, maar mogelijk ook van brandgevaarlijke situaties!

De gedachte dat schone lucht de sleutel is tot een gezond en comfortabel leven, wint steeds meer aan terrein. En dus neemt de belangstelling voor bijvoorbeeld de kwaliteit van onze klimaatinstallaties de laatste tijd fors toe. Een gezond leven, als gevolg van schone lucht, begint volgens velen bij een goed onderhouden-, en uitstekend functionerende installatie. Een terechte conclusie, die aan waarde wint als je je bedenkt dat een gemiddelde Nederlander in zijn leven ongeveer 90.000 uur op zijn werk doorbrengt, meestal in een afgesloten gebouw zonder open ramen. Dus dat we kantoren - maar ook scholen - gezonder moeten maken, en dat we dit moeten stimuleren met aantrekkelijke subsidies of wettelijke regels, is eigenlijk niet meer dan logisch. Maar hoe zit dat met bijvoorbeeld restaurants en horeca?

Klantbeleving

Ik vraag mij dit af omdat juist restaurants zich steeds meer bewust worden van hun oorspronkelijke toegevoegde waarde: de klant een gezellig, comfortabel avondje-uit bieden in een schone en dus veilige omgeving. Om deze reden investeerde een groot aantal van hen in de afgelopen jaren in nieuwe, adequate klimaatinstallaties. De vraag die nu actueel is, luidt: hebben ze ook een bedrag gereserveerd voor het onderhoud van deze installaties? Of heeft dat nu - na twee jaar corona - niet meer de hoogste prioriteit?

Afzuigkanalen

Dat de professionele keuken een omgeving is met veel risico’s, is bekend. Primair denken we dan aan verstopte filters, vette afzuigkanalen en dus aan de vorming van bacteriën, schimmels, virussen, maar ook aan het ontstaan van geuren en stank. Maar dat een vervuild afzuigkanaal ook kan leiden tot een brand, realiseren we ons onvoldoende. Toch gebeurt dat in Nederland elke week één à twee keer! Om deze reden laten verzekeraars in hun polissen duidelijk weten dat jaarlijks onderhoud op dit gebied een minimale voorwaarde is. Het gros van hen hanteert daarbij een maximale vetdikte van 0,5 mm voor brandgevaar. Restaurants die zich niet aan deze voorwaarde houden, spelen om diverse redenen met vuur.

Verantwoordelijkheid

Toch blijft het vreemd dat hiervoor uitsluitend richtlijnen en keurmerken gelden en geen wettelijke regels. Door dit na te laten, legt de overheid de verantwoordelijkheid voor een schoon en veilig restaurant volledig bij het etablissement. Is dat verstandig nu de horeca - na twee jaar coronastilstand - het vizier vooral gericht heeft op omzet en inkomsten? Nee.
Natuurlijk, ook restaurants hebben in dit verband een taak. Daarom: zet schone lucht op je menu, verminder het risico op brand, elimineer overlast en klachten over geuren, en creëer loyale klanten door gezonde-, en veilige lucht te bieden.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement