De groene revolutie; haalbaar of onmogelijk?

Geplaatst op 02 maart 2022 door Redactie

Werken bij een marketgespecialiseerd onderzoeksbureau voor de bouw en installatiebranche heeft zo zijn voordelen, we zitten op de eerste rang als het gaat om de ‘grote trends’. Veel van de aanvragen die wij recent krijgen van onze klanten, Europese fabrikanten van installatieproducten, hebben betrekking op duurzaamheid en de impact van de ‘green deal’.

De aandacht is er

Het besef dat de installatiebranche aan de vooravond staat van een verduurzamingslag is gemeengoed. De consument is steeds meer bezig met verduurzaming (geholpen door de hoge gasprijzen) en de overheid ontwikkelt in een rap tempo nieuwe wet- en regelgeving om de sector versneld te verduurzamen.

Additioneel zijn er nog de plannen van de Europese unie, de European green deal. In de kern draait het om het terugdringen van CO₂-uitstoot en het vrijmaken van financiering hiervoor. Onze huidige woning en gebouw voorraad is goed voor pakweg 40% van de uitstoot. Doormiddel van passieve (isolatie) en actieve (installatie) maatregelen zou hier snel winst te behalen zijn, toch?

De kink in de kabel

Zoals altijd is er veel verschil tussen de wens en de realiteit. Als wij ons richten op het actieve reductie van CO₂ in de bouw, de verbetering van de installatie dus, is er 1 groot probleem wat vaak onderbelicht blijft. Wie gaat al de bestaande huizen voorzien van een verbeterende installatie? En wat te denken van de naar verwachting 72.000 nieuwbouw woningen die gebouwd moeten worden in 2022?

In Noord-Europa, en specifiek in Nederland, hebben wij te maken met een enorm arbeidstekort in de installatiesector. Ongeveer 63% van de Nederlandse installatie bedrijven hebben te kampen met arbeidstekorten. Dit leidt nu al tot een gemiddelde orderportefeuille van 7,8 maanden (!) En voor de nabije toekomst verwachten 9 op de 10 Nederlandse installatiebedrijven problemen met arbeidstekorten te ondervinden. (op Europees niveau ligt dit op 76%). Tel hierbij op de hoge gemiddelde leeftijd van installateurs en de lage instroom van jongeren tot het installatievak, en het is duidelijk dat arbeidstekorten een flinke rem op de duurzame ambities zullen zijn.

Er zijn meer problemen dan alleen arbeidstekort

Naast het tekort aan handjes, zijn er nog meer barrières voor de hoge ambities voor verduurzaming in de bouw en installatie. Sommige zijn tijdelijk van aard, zoals bijvoorbeeld de leverings- en productieproblemen van warmtepompen. Andere zijn van langdurigere aard, zoals het feit dat veel bestaande woningen niet geschikt zijn voor duurzame oplossingen zonder drastische renovatie van de schil van de woning.

Een revolutie?

Betekent dit alles nu dat er een dikke streep kan door de verduurzamingsplannen? Ik denk het niet, daarvoor is deze transitie te belangrijk voor ons allemaal. Maar er zal eerder sprake zijn van een langzame evolutie, in plaats van een snelle revolutie.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement