Alle ballen op elektrisch

Geplaatst op 23 februari 2022 door Redactie

De toekomst is elektrisch. Deze korte oneliner wordt steeds meer realiteit. Al gaat dat natuurlijk wel met de nodige (ongewenste) spanningen gepaard.

Tegenwoordig kom ik steeds meer weggebruikers tegen die ook de overstap naar elektrisch vervoer hebben gemaakt. Zowel tweewielers (fietsen en scooters, nog weinig motoren) als op vier wielen. De tijd dat alle elektrische auto’s op de weg een Tesla waren, ligt definitief achter ons. Al is het aandeel van dit Amerikaanse merk nog altijd aanzienlijk. Maar behalve bekende Duitse, Japanse, Britse en Franse automerken, zitten er ook nieuwkomers bij waar menigeen nog nooit van heeft gehoord. En dat is nog maar het begin. Het aantal nieuwe merken en modellen zal de komende jaren verder toenemen.

Qua techniek zitten we relatief nog aan het begin van de leercurve, denk ik. Dat komt vooral door de batterijen. Nu worden elektrische voertuigen aangedreven door Lithium-ion batterijen. Die worden efficiënter, maar het is niet het eindstation. Mercedes heeft aangekondigd om volgend jaar met een model te komen waar een volle batterij maar liefst 1000 kilometer rijplezier geeft. Veel meer dan de gemiddelde automobilist nodig heeft, maar het laat goed zien wat er dus al kan. Een deel van deze grote prestatie komt trouwens vanwege het summum op het gebied van aerodynamica. Het verbruik zou ruim onder de huidige zuinigste elektrische auto’s uitkomen.

In januari verscheen een video van een Amerikaanse startup. Dit bedrijf heeft met een Tesla (model S) een spectaculair record gevestigd. De auto heeft de enorme afstand van 1200 kilometer afgelegd op 1 batterij lading. Het geheim blijft nog even ‘onder de motorkap’, details wil het bedrijf niet vrijgeven, maar het gaat om de batterij. Ze hebben de auto uitgerust met hun eigen innovatieve prototype. Reken maar dat er wereldwijd veel meer startups bezig zijn met de toekomst van batterijen en elektrische mobiliteit.

Elektrisch vervoer wordt de standaard in dit decennium. Voor waterstof kan er een rol zijn weggelegd in zwaar transport en wellicht in autobussen. Maar waterstof is pas groen, als het van hernieuwbare energie (groene stroom) wordt gemaakt. Dus ook dan gaat het feitelijk om elektriciteit. Bovendien wordt de rol van elektriciteit in huizen en kantoren groter, ten koste van aardgas.

Om al die stroom duurzaam op te wekken zullen we het vooral moeten hebben van zonnepanelen en windmolens. Zowel op land als in zee. Kort gezegd: zowel de vraag als het aanbod van (groene) stroom zal fors toenemen. De kunst zal meer en meer zijn, om vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen.

Dat alles vergt het uiterste van onze elektrische infrastructuur. Nu al klinken er geregeld verhalen, dat eigenaren van zonnepanelen tijdens het zonnige hoogtepunt van de zomerdag hun duurzame stroom niet kunnen leveren. Het net kan het niet aan. Deze problemen (net congestie) zijn niet binnen een paar jaar opgelost. Het vergt gigantische investeringen in geld, tijd, arbeidskracht en materiaal om het net robuust voor de toekomst te maken. Van dit rijtje is geld de eenvoudigste. Dat is er. Met name tijd en arbeidskracht zullen waarschijnlijk de bottleneck zijn om het net op relatief korte termijn op sterkte te krijgen.

De toekomst is elektrisch. En dat is een goeie zaak. Maar wat een uitdagingen levert dat op. En kansen!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement