Onderhoud van installaties op scholen moet beter!

Geplaatst op 30 december 2021 door Redactie

Steeds weer blijkt dat technische installaties op scholen onvoldoende worden onderhouden. Dit is ontoelaatbaar, om diverse redenen. Slechte luchtkwaliteit is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van leerlingen, het beïnvloedt ook hun leerprestaties. Daarnaast is gebrekkig onderhoud niet te rijmen met de trend tot verduurzamen en meer ventileren en leidt dit tot onnodig hoge kosten. Daarom bestuurders, kom in actie!

Corona heeft ons op diverse gebieden wakker geschud. Zo is de behoefte aan schone, gezonde lucht - en dus aan goed functionerende installaties - groter dan ooit. Vooral op locaties waar relatief veel mensen aanwezig zijn en waar de kwaliteit van de lucht van oudsher ter discussie staat. Zoals scholen. Kortgeleden legde het tv-programma Een Vandaag de vinger op de zere plek: meer dan de helft van de Nederlandse scholen heeft de ventilatie in hun gebouwen niet goed geregeld. Scholen wijzen de overheid aan als grootste boosdoener: de subsidie die klaslokalen coronaproof moet maken - 360 miljoen - is in hun ogen ontoereikend.

Los van deze al of niet terechte aantijging, wijs ik de vinger ook richting schoolbestuur. Onze ervaring is namelijk dat menig directeur er betrekkelijk weinig aan doet om (nieuwe)installaties ook voor een langere periode optimaal te laten presteren. Vaak vindt er op scholen geen of nauwelijks onderhoud plaats. En zoals een schitterende tuin al gauw vervormt tot een wildernis als je niet snoeit, wiedt of knipt, valt een installatie uit of presteert het aanmerkelijk minder als je niet reinigt en tijdig onderdelen vervangt.

Een nieuwe installatie is één, deze vervolgens jarenlang gezonde lucht laten realiseren, is twee. Dat schoolbesturen tegenwoordig niet alleen druk zijn met lesgeven, maar ook met leraren werven, subsidieaanvragen, lesprogramma’s samenstellen en tal van andere, alledaagse kwesties, geloof ik meteen. Het ontslaat ze echter niet van de verplichting een van de meest cruciale randvoorwaarden te borgen: een gezonde luchtkwaliteit op school - en dan met name voor kinderen. Niet in de laatste plaats omdat dit ook een positief effect heeft op de leerprestaties van kinderen en het ziekteverzuim van leraren.

Moeilijk? Welnee!

Bovendien, onderhoud plegen aan je technische installatie is in de praktijk makkelijker dan het lijkt. Meestal is een jaarlijkse controle van de installaties voldoende, in combinatie met 2x per jaar het vervangen van de filters. Pak je het professioneler aan, dan vraag je een installateur een aantal onderdelen te controleren en wellicht te vervangen. Let daarbij niet te veel op het technische jargon van deze vakspecialist; ik heb al vaker gezegd dat installateurs de taal van de klant moeten leren spreken. Aan de andere kant mag je van een bestuurder en/of conciërge verwachten dat zij in staat zijn te communiceren over zaken als afschrijving, investering en luchtkwaliteit. En dat ze weten hoe belangrijk een gezonde samenleving is - en dus leeromgeving - voor komende generaties.


Reacties

Pim Zwemer

6 januari 2022 om 09.51 uur

Het is allemaal niet zo moeilijk, als je een paar vuist regels aanhoud. Geen recirculatie, en de lokalen op overdruk en de gang op onderdruk, altijd een goede circulatie. Wamte terug winning dmv een warmte terug win systeem. En s'nachts de ventilatie niet uitzetten maar op een laag nivo doorlaten draaien. Voor bacterien en schimmels bestrijding kun je een AOP systeem gebruiken.

Sjaak

6 januari 2022 om 09.28 uur

Ik kan de inhoud van het artikel onderstrepen, ik heb voor verschillende besturen zo'n 70 scholen onderzocht op energie en ventilatie. In vrijwel alle gevallen is er sprake van slechte installaties en slecht onderhoud. het onderhoud is aangestuurd door de directeur van de school of een boekhouder in het bestuur allemaal met de beste bedoelingen echter volledig fout en gevaarlijk. Installaties die niet aan de wetgeving voldoen en waar de overheid GEEN controle op uitvoert. Het grootste probleem is de bouw van een school daar wordt op gezuinigd en de gebruiker heeft een probleem met onderhoud. Geen tekeningen geen overdracht zoek het maar uit want bij de Gemeente is ook geen kennis aanwezig. Ik heb bij een "duurzame "school een energie verbruik gezien die 3 maal zo hoog was als de oudste school met tochtige ramen.

Martin Buil

6 januari 2022 om 08.59 uur

Hier boven staat een veel omschreven tegenstrijdigheid. Het begint met een juist ontworpen systeem. En dan hebben we de grootste boosdoener te pakken. Want laten we eerlijk zijn. De meeste scholen hebben gewoon een onderhoudscontract, waarmee gesteld zou moeten worden dat het onderhoud correct uitgevoerd zou worden. Als dit niet het geval is moeten we de onderhoudspartij aanspreken op het slechte onderhoud. Maar een verkeert ontworpen systeem, zal ook met het beste onderhoud altijd onvoldoende werken. De meeste systemen zijn namelijk opgebouwd als een mengsysteem wat niet correct kan werken met een lokaal vol leerlingen en een leerkracht. En daar naast wordt de lucht ook in het plafond afgezogen waardoor de meeste lucht direct afgezogen wordt en dus niet bijdraagt tot het verversen van de ruimte.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement