Salaris is leuk, maar continuïteit is beter!

Geplaatst op 20 december 2021 door Redactie

Waarschuwde Doekle Terpstra in januari nog voor een verwacht tekort van 40.000 vakmensen in onze branche, inmiddels is de teller volgens Techniek Nederland al opgelopen tot 50.000. Volgens hen zit elk bedrijf - nu of straks - dringend verlegen om nieuwe medewerkers. U ook? En, wat gaat u doen? Trekt u de portemonnee of gaat u in gesprek met uw huidige medewerkers?

Veel bedrijven investeren op dit moment in allerlei dure recruitmentbureaus. Of ze proberen extra personeel in te kopen, door rechtstreeks medewerkers van concurrenten met een hoger loon naar binnen te trekken. De salarissen die daarbij over tafel gaan, zijn niet alleen schrikbarend hoog, maar vormen op termijn ook een bedreiging. Voor het betrokken bedrijf, maar ook voor de sector, want de huidige marges komen met tien van dit soort ‘dure krachten’ onherroepelijk onder druk te staan. Bovendien ontstaan bij dit soort salarissen scheve gezichten op de werkvloer; loyale collega’s zeggen ook recht te hebben op een dergelijke vergoeding. En gelijk hebben ze.

‘Binnenboord’

Het wegkapen van personeel bij een collega is allesbehalve een slimme - en duurzame - oplossing. Verstandiger is om te kijken hoe je je huidige medewerkers tevreden en dus ‘binnenboord’ kunt houden. In mijn vorige column hield ik een pleidooi voor ‘doe wat je belooft’; voor eerlijkheid en transparantie in ons werk. Deze oproep sloeg toen terug op hoe we omgaan met relaties en klanten. Maar in feite geldt deze aansporing ook voor het contact met onze medewerkers. Zorg dat je elkaar regelmatig spreekt, dat je weet wat er in hen omgaat, dat je bekend bent met hun ambities en hun wensen. Constateer waar eventuele pijn zit, reageer daar eerlijk op en breng het onderwerp ‘je toekomst bij ons’ ter sprake. Medewerkers die u verlaten voor een vergelijkbare positie bij de concurrent, zijn vaak ontevreden. Bijna niemand verhuist uitsluitend voor het geld, meestal speelt er ook iets als een gebrek aan belangstelling of waardering of ‘geen duidelijk perspectief bij het bedrijf’.

Troef

Vooral dat laatste jaagt uw medewerker weg. Door de factor continuïteit onbesproken te laten, laat u bovendien uw belangrijkste troef achterwege. De meeste mensen willen zekerheid over hun baan; dat geeft ze namelijk de mogelijkheid een gezin te stichten, een huis te kopen en een toekomst op te bouwen of te behouden. Een verandering van baan zorgt voor risico’s, voor twijfel, voor een soort spanning waar de meeste van ons niet op zitten te wachten. Daarnaast is jobhoppen slecht voor je CV en dus voor je carrière. Welke werkgever is bereid te investeren in medewerkers die - gelet op hun loopbaan - gewend zijn elke twee, drie jaar weer van baas te wisselen. U?

Ik niet. Daarom investeer ik bij voorkeur in medewerkers die nog jaren bij ons willen werken. Dat lukt steeds beter door naar ze te luisteren, door samen een stip op de horizon te plaatsen en door reële beloftes te doen. Die ik vanzelfsprekend wel nakom.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement