Stookseizoen

Geplaatst op 09 december 2021 door Redactie

De winter is weer in het land. Althans, volgens de kalender. Bij het schrijven van deze column was het nog herfst en was er nog weinig zinnigs te zeggen over de komende winter. Alle berekeningen ten spijt.

Want er worden wel degelijk seizoenverwachtingen gemaakt. Nu kan ik me voorstellen dat u denkt dat dit niet veel meer kan zijn dan gooien met dobbelstenen. Soms gaat de verwachting voor 1 of 2 dagen vooruit al de mist in. Wat zou je dan kunnen concluderen over het weer van enkele maanden vooruit?

Toch is enige nuancering op z’n plaats. Inderdaad kan men in november absoluut geen verwachting maken voor het weer tijdens de Kerstdagen. Laat staan wat het weer wordt in de krokusvakantie. Dat is ook niet het doel van verwachtingen voor de komende seizoenen. Waar het wel om gaat is het herkennen van patronen op mondiale schaal. De bekendste grootschalige patronen zijn El Nino en de tegenhanger, La Nina. Di zijn een soort van verstoringen in de temperaturen op een groot stuk van de Stille Oceaan, nabij de evenaar.

El Nino en La Nina komen min of meer om de beurt voor en zijn vrij goed tot wel 3 maanden vooruit te voorspellen. De effecten van de afwijkende patronen in de Stille Oceanen blijken wereldwijd gevolgen te hebben. Dus als je weet dat we de komende winter bijvoorbeeld een La Nina hebben (wat inderdaad zo is), dan zou je op basis daarvan toch iets kunnen zeggen over weerpatronen op andere delen van de aardbol. Zelfs tot in Europa. Het probleem is echter, dat er ook andere, minder bekende grootschalige patronen zijn. Die kunnen het effect van La Nina versterken, maar ook tegenwerken.

Dat alles maakt, dat seizoenverwachtingen toch heel moeilijk zijn. Er wordt wel degelijk bijgehouden van de score is van dit soort verwachtingen. De uitkomst is, dat het zeker in de winter toch net beter is dan ‘gooien met de dobbelstenen’. Dus dat geeft toch enige hoop. In oktober wezen de berekeningen op een vrij zachte winter in ons deel van Europa. De grootste kans op winterkou zou in het begin van de winter kunnen optreden, wellicht zelfs ruim voor de Kerst. In november was dit nog steeds min of meer het beeld. Dus de kans op een relatief zachte winter is vrij groot. Dat is trouwens, in het snel opwarmende klimaat meer de regel dan de uitzondering. Dus tegenwoordig gokken op een zachte winter is zo gek nog niet.

Nu was de vorige winter ook zacht. Toch zat er een ouderwetse winterweek bij. Na een heuse sneeuwstorm doken we in februari de vorst in. Na een reeks nachten met strenge vorst konden we op veel plekken eindelijk weer schaatsen!

Vanwege de hoge energieprijzen is het overigens wel te hopen dat we een zeer zachte winter krijgen. En ook een winter waarin we ons massaal realiseren, dat we op het gebied van energie nog hele grote stappen kunnen en moeten maken. En wat dat betreft durf ik nog wel een verwachting te maken. Ik denk dat het vanwege de noodzakelijke energietransitie alleen maar drukker wordt in de wereld van de installatietechniek.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement