'Doe wat je belooft’ is nu moeilijker dan ooit!

Geplaatst op 27 oktober 2021 door Redactie

‘Afspraak is afspraak en doe wat je belooft.’ Als uw bedrijf volgens deze gouden stelregels onderneemt, heeft u nu een uitdaging. Want ondanks de grote vraag naar talrijke onderdelen, is het gros op dit moment niet of nauwelijks leverbaar. Bovendien kampen de meeste installateurs met te weinig geschikte vakmensen. Het gevolg? Projecten lopen vertraging op en beloftes worden niet nagekomen. En wat nu?

Waarschuwde ik u in eerdere columns dit jaar al voor bovenstaande problemen, inmiddels heeft bijna ieder bedrijf daadwerkelijk last van dit tekort aan materialen en/of medewerkers. Ook de installatie- en bouwwereld klaagt steen en been: projecten dreigen hierdoor vertraging op te lopen of zelfs om te vallen. Toezeggingen die gedaan zijn, kunnen steeds minder nagekomen worden. De aloude credo’s: ‘afspraak is afspraak’ en ‘doe wat je belooft’, blijken opeens minder betrouwbaar - en waard - te zijn. Terwijl juist dit soort beloftes in onze sector vaak van doorslaggevend belang zijn, vanwege de veelal forse financiële investeringen - en dus risico’s. Dat klanten in onze branche meer dan gemiddelde behoefte hebben aan garanties en aan zekerheid, is niets meer dan logisch.

Niets melden?

Maar hoe ga je hiermee om als je deze zekerheid (tijdelijk) niet kunt bieden, omdat je niet blind meer kunt vertrouwen op levertijden of als je te maken hebt met een te lage medewerkersbezetting? Met die vraag worstelen we nu bijna allemaal. Niets melden - zoals een aantal doet - is de meest slechte optie. Je klanten - maar ook je partners uit de keten - bouwen 100% op je, ze maken eigen afspraken met eigen planningen en doen op hun beurt weer toezeggingen aan hun netwerk. Als jij dan niet tijdig aan de bel trekt, ontstaan er vroeg of laat hachelijke situaties met vaak een grotere - en diepere - impact dan je nu kunt voorstellen.

Verplaats je in je klant

Dus… wel melden? Ja, maar wees dan ook 100% eerlijk en transparant. Doe geen vage toezeggingen en halve beloftes; zeker niet als je nu al weet dat er een kans bestaat dat je ze niet na kunt komen. Realiseer je dat jouw klanten gewend zijn dat jij je afspraken altijd nakomt en dat jij altijd doet wat je belooft. Voor hen is dat hun werkelijkheid. Voor hen bestaan er geen leveranciersproblemen of medewerkerstekorten.

Eerlijk zijn…

Mijn advies? Eerlijkheid duurt het langst. Ook omdat we als ketenpartners afhankelijk van elkaar zijn. Als jij niet aan mij vertelt hoe de vork in de steel zit, verzwijg ik dit aan mijn klanten en doen zij dat weer in hun netwerk. Meer dan ooit werken we tegenwoordig met elkaar samen en hebben we dus ook een verantwoordelijkheid naar elkaar. In deze situatie komt dat vooral neer op elkaar tijdig genoeg informeren, attenderen en mogelijk zelfs waarschuwen. Want slecht nieuws is ook nieuws.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement