Vitaal naar je pensioen!

Geplaatst op 27 september 2021 door Redactie

Bijna elke installateur heeft dringend medewerkers nodig. Daarom moeten we blijven werken aan het aantrekkelijker maken van de branche. Maar we doen er ook verstandig aan onze huidige medewerkers langer aan ons te binden èn ze fit en gezond te houden. Want de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren is: hoe krijg je oudere medewerkers vitaal naar hun pensioen?

In onze sector is ongeveer de helft van de medewerkers ouder dan 45 jaar. Dat is fijn, want deze leeftijd brengt ervaring met zich mee en ervaring staat meestal gelijk aan efficiency en vakkundigheid. Tegelijkertijd moeten we reëel zijn: met 45 jaar ben je niet meer de jongste. En dus ook niet meer de fitste. En juist fitheid, in combinatie met gezondheid en welzijn beïnvloeden in hoge mate onze arbeidsprestaties. Om deze reden organiseren steeds meer bedrijven allerlei sportieve activiteiten. Ook wij proberen met ‘Fit@HOMIJ’ medewerkers vrijwillig in beweging te krijgen en in conditie te houden. Dat doen we o.a. met hardloop-, en fietstochten, maar ook met fitnessprogramma’s, sporttoernooien etc...

Gezond en comfortabel

Waarom doen we dit? Omdat onze sector in rap tempo vergrijst en de aanwas van jonge collega’s achterblijft bij onze groeiende behoefte. Je hoeft geen visionair te zijn om nu te voorspellen dat straks het personeelstekort de grootste issue zal zijn in onze sector. Om dit probleem nog enigszins in de hand te houden, is het noodzakelijk om medewerkers - juist op oudere leeftijd - fit en gezond te houden. Tegelijkertijd gunnen we dit hen ook. Als jij je 25 jaar of langer met hart en ziel hebt ingezet, verdien je een comfortabele reis richting pensioen. Ook dat is onze verantwoordelijkheid!

“Hoe gaat het met je?”

En dus ... verdienen onze mensen meer aandacht, want aandacht - of beter gezegd het gebrek eraan - is nu vaak de boosdoener. Natuurlijk, het gros van het incidentele ziekteverzuim ontstaat vaak als gevolg van bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Maar bij terugkerend ziekteverzuim is er meestal geen medische reden. Dan gaat het om stress, conflicten of privéproblemen. Om deze te voorkomen - of in ieder geval te detecteren - is interesse tonen en doorvragen, op welke manier dan ook, een eerste stap. En bij voorkeur niet alleen tijdens een functioneringsgesprek. Kijk wat minder vaak naar de prestaties van de medewerker, maar informeer eens of hij of zij wel lekker in zijn of haar vel zit en gelukkig is. En doe dit niet alleen voor de vorm, want het is wel de bedoeling iets te doen met het antwoord.

Ja, dit vergt een andere benadering. Eén die we misschien minder gewend zijn in onze technische wereld, maar wel kunnen leren. Bovendien: hoe moeilijk kan het zijn om belangstelling te tonen en eens wat vaker naar de ander te luisteren. Met de juiste benadering creëren we een werkplek die fijner, gezonder, uitdagender en comfortabeler is. Voor jonge instromers, maar ook voor onze oudere medewerkers. Vitaal tot je pensioen, dat klinkt goed, toch?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement