BIM is niet de oplossing!

Geplaatst op 15 september 2021 door Redactie

De opmars van BIM (Bouwwerk Informatie Model) lijkt niet te stuiten. Dit digitale, driedimensionale model wordt niet alleen steeds vaker gebruikt tijdens het ontwerp en de realisatie van gebouwen, maar wordt nu ook ingezet als instrument voor het beheer van gebouwen. Maar… is dat een verstandige keuze? Nee!

BIM is in de installatiewereld al vele jaren een begrip. Een begrip waar bijna iedereen een andere uitleg of betekenis aan geeft. Voor de een is het primair een digitaal model om een bouwwerk inclusief installaties te ontwerpen, terwijl het voor de ander veel meer een geïntegreerd proces is waarin partijen in een project samenwerken. Voor installateurs - vooral de grotere bedrijven - wordt BIM ook steeds meer een instrument om het beheer van gebouwen te realiseren.

Data zijn dynamisch

Oorspronkelijk is BIM echter vooral bedoeld om efficiënter te werken en kosten te besparen in de totale bouw- en installatieketen. Met BIM krijgen we sneller en beter inzicht in processen, zien we knelpunten eerder en kunnen we wijzigingen beter managen. Maar deze voordelen ontstaan vooral in de ontwerpfase. Bij nieuwbouw. Dat BIM ook de oplossing is voor het efficiënt beheren van gebouwen en complexen, is om meerdere redenen een illusie. Om te beginnen omdat data dynamisch zijn - en blijven - en gebouweigenaren niet gewend zijn om al bij het ontwerp van hun pand langjarige - of zelfs definitieve - keuzes te maken over bestemming, functie, duurzaamheid, comfort en energieprestaties.

Te duur

Dat ze dit niet doen - en in de komende periode ook niet gaan doen - kun je ze overigens niet kwalijk nemen. Vanwege de onzekere vastgoedtijden, zal bestaand vastgoed de komende jaren meer dan ooit onderhevig zijn aan continue veranderingen. Als je tegen deze achtergrond praktische zaken wil regelen als het plannen van onderhoud aan de installaties en het begroten van kosten voor tien jaar of langer, dan is BIM niet de oplossing. Ook omdat het te duur is. Je moet data namelijk wel compleet en actueel houden, anders stuur je op de verkeerde waarheid. En om dit te realiseren, is een onophoudelijk proces van actualisatie van het BIM-model noodzakelijk. Als je niet uitkijkt kost dit aanpassen van het model straks meer dan het feitelijke werk dat gedaan wordt.

Vernieuwend of zekerheid?

Maar de belangrijkste reden is dat BIM niet gemaakt is voor de beheersfase. Lang niet alle gegevens uit BIM zijn namelijk nuttig en bruikbaar voor deze fase. Dus moet je van tevoren bepalen welke data je uit het model daadwerkelijk nodig hebt en op welke plek je deze gegevens wilt beheren. Ook moet je bepalen wie de gebruikers van deze data worden. Dit alles vergt een stevig ‘commitment’; van zowel de beheerder als van de installateur. En daar wringt een andere schoen, want vooralsnog zijn uitsluitend installateurs enthousiast over BIM als beheersinstrument. Zij willen vernieuwend zijn of als vernieuwend overkomen, terwijl hun klanten juist op zoek zijn naar zekerheid; zekerheid over hun risico’s in het vastgoed, over hun onderhoud en over hun kosten.


Reacties

Erik

16 september 2021 om 14.35 uur

Het up to date houden van een BIM, en het efficiƫnt beheren van gebouwen en complexen gaat prima met een 3D laserscanner. Voor meer info heb ik daar een gratis white paper over.

Raymond waanders

16 september 2021 om 14.06 uur

Ik vind het artikel wel erg kort door de bocht. Het klopt dat je BIM model zelden up-to-date blijft; als de bouw is opgeleverd hebben nog weinig partijen zin om hun modellen te updaten. Maar dat maakt voor je eigen assets niet uit. wij kunnen prima ons eigen model blijven gebruiken voor beheer en onderhoud, eigen beheerdata aan de objecten koppelen en zoals Sander hierboven al stelt; bi-directioneel. Het is maar net hoe je er invulling aan wil geven.

Sander van Herpen

16 september 2021 om 12.39 uur

Een BIM model kan zeker wel een heel goed hulpmiddel zijn voor je beheer en onderhoud, Vooral omdat steeds meer onderhoud en beheerprogramma's rechtstreeks data uit het BIM model (zelfs bi-directioneel) kunnen verwerken. En je dus steeds met de laatste en meest actuele informatie kan werken. Dit betekent inderdaad wel dat je de informatie in het BIM model op orde moet houden. Maar dat is niet anders dan dat je zonder BIM je vastgoeddata op orde moet houden. Mijn inziens zijn er 2 soorten vastgoedbeheerders. Zij die ervoor kiezen hun vastgoeddata actueel en op orde te houden. Voor deze groep kan een BIM model met de daarbij behorende software en/of ondersteunende partij(en) een heel goed hulpmiddel zijn. De vastgoedbeheerders die nu al hun vastgoeddata niet op orde hebben, om welke reden dan ook (bijvoorbeeld geen budget / meerwaarde wordt niet gezien), zullen ook niets met een BIM model kunnen/willen doen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement