Ook op zoek naar nieuwe mensen?

Geplaatst op 03 september 2021 door Redactie

Bijna elke installateur heeft dringend extra mensen nodig. Maar het lukt ons nauwelijks jonge collega’s te vinden. Hoe komt dat? Is de vijver bijna leeg of smaakt ons ‘aas’ niet meer zo lekker? Het is kortom tijd voor verandering, het roer moet om. Als wij nieuwe collega’s willen, moeten we naar ze luisteren en moeten we ons aanpassen. Simpel.

De behoefte aan nieuwe medewerkers in de installatiebranche blijft hoog en dus alarmerend. Op dit moment telt de totale branche zo’n 20.000 vacatures. Dat zijn niet alleen banen in de bouw, maar ook jobs als projectleider, technisch-tekenaar en adviseur. En de verwachting is dat dit aantal zelfs gaat verdubbelen binnen vijf jaar. Omdat de instroom van leerlingen die voor de techniek kiezen, verder blijft dalen.

‘Maakt niet uit wie’

In combinatie met de meer dan ambitieuze energietransitieplannen van de overheid, zorgt deze situatie bij menig installateur voor stress, flinke stress. Overal om mij heen hoor ik dezelfde geluiden: ‘ik heb mensen nodig en gauw ook. Maakt niet uit, wie.’ Dit klinkt logisch, maar juist deze toevoeging, heeft enige nuancering nodig, want het maakt wel degelijk uit, wie. Een capabele, goed opgeleide en zelfstandig opererende monteur of adviseur, verzet twee keer zoveel werk als een gemiddelde medewerker met die functie. En maakt waarschijnlijk twee keer zo weinig fouten. Wat ik ermee wil zeggen is dat kwaliteit minstens zo belangrijk is als kwantiteit. Daarbij kun je beter - in plaats van je sip te staren op ongevulde vacatures - je richten op het werven of creëren van excellente medewerkers. Dat is een stuk realistischer. De branche zal straks bestaan uit bedrijven die met een minimaal aantal medewerkers, maximale resultaten proberen te behalen.

Andere werkgevers

Om dit te bereiken, zijn vooral … andere werkgevers nodig. Te vaak hoor ik collega-ondernemers klagen over hun personeel: dat ze pas om half acht op de bouwlocatie zijn, dat ze tussen de middag hun kinderen van school moeten halen en dat ze om vier uur alweer vertrokken zijn, omdat ze thuis voor het gezin moeten koken. Belachelijk, vinden we dat. Dat kan zijn, maar …presteren ze ook minder? Zijn ze minder gemotiveerd, minder verantwoordelijk en denken ze minder na? Het zou goed kunnen zijn dat juist deze ‘nieuwe’ medewerkers slimmer zijn, beter weten wat ze willen en dus scherper naar een vacature-omschrijving kijken dan u en ik ooit vroeger deden. En als zij woorden zien als ‘aanpakken’, ‘keihard werken’ en ‘lange dagen’, lezen ze waarschijnlijk door. En terecht.

Vastgeroest

Jonge, veelbelovende mensen zitten namelijk anders in elkaar dan de groep veertigers-vijftigers. Ze hebben andere behoeften en zoeken iets anders in het leven. Als branche doen we er verstandig aan deze collega’s onderdak te bieden en naar ze te luisteren. Ook omdat ze ons kunnen verrassen, met nieuwe inzichten en uitdagingen. Heerlijk lijkt mij, want als branche zijn we inmiddels wel een beetje vastgeroest, toch?


Reacties

wouter jansen

8 september 2021 om 21.25 uur

Veel bedrijven geven hun personeel nog te weinig ruimte om zich te ontplooien als klantgerichte en ondernemende medewerkers. De toename aan ZZP`ers geeft al aan dat veel mensen hun eigen zaakjes KUNNEN en WILLEN regelen. Medewerkers inspireren om op een ondernemende wijze de klanten te helpen leidt tot een grotere tevredenheid van zowel klanten als medewerkers. Het is wel raar dat zo weinig bedrijven dit inzien en zo hun medewerkers duurzaam weten te binden en te boeien. Zie eventueel ook www.samenondernemen.nl

A. Verkerk

7 september 2021 om 16.05 uur

Creativiteit en oplossingen. . . Vergeten te vertellen dat we met Eco Match Waterbehandeling al 18 jaar ervaring in de markt hebben met de verkoop van waterontharders en sinds 13 jaar onze producten door Erie laten maken waardoor we Europese kwaliteit waterontharders kunnen leveren met zeer korte levertijden. Zowel voor industriële toepassingen als voor particulieren toepassing.

A. Verkerk

7 september 2021 om 15.59 uur

Creativiteit en in oplossingen blijven denken anders komen we nooit een stap verder. Een deeltijd baan aanbieden kan prima. Doen wij ook en met goede ZZP'ers samenwerken ook. Misschien is samenwerken het gezochte toverwoord. We bieden klanten, loodgieters, badkamerspeciaalzaken en wederverkopers van waterontharders aan, om de ontharders die we leveren eventueel ook te plaatsen. Zo heeft de loodgieter wel de boterham maar niet het werk en kan je je mensen in blijven zetten waar ze al goed in zijn. Natuurlijk bedien je liever zelf je eigen klanten en zijn onze producten zo gemakkelijk te installeren dat uw handige klant het misschien ook zelf kan plaatsen, maar gebruik je vakmanschap als advies.

Gerald Vos

7 september 2021 om 15.58 uur

Uitstekend verwoord. Ik deel je mening hierin, de installatiebranche is helaas verouderd (niet alleen qua leeftijd) en wellicht derhalve zeer conservatief. Jonge collega's op de kantoren heb ik zien verdwijnen, zeker ook naar andere vakgebieden, doordat bijvoorbeeld recent gepensioneerden zich weer als Zzp'er laten inhuren, en zodoende 1) de doorstroming tegenhouden en 2) het budget opmaken, want ze zijn een fors stuk duurder... En dat terwijl die 'zeer ervaren' collega's te vaak niet meer voldoende op de hoogte zijn van ontwikkelingen. Men blijft te veel hangen in nostalgie. En dat kost niet alleen tijd - en dus geld - maar ook motivatie, en een bedrijf verliest daarmee z'n continuïteit. Blijf ontwikkelen, blijf nieuwe dingen leren. Zowel bedrijf als werknemers. Duale opleidingen kregen een slechte naam (Inholland, anyone?...) en werden vervolgens mede door de studiegeld betalende werkgevers om zeep geholpen... Maar daar hadden we nou juist een mooie kweekvijver! De noodzakelijke kennis moet weer up to date worden gebracht en verspreid op technische scholen. Het is absoluut een interessant vakgebied, en er staan heel veel paden open naar innovaties, verbeteringen, en ouderwets verse ideeën. Nu de instroom nog.

Sidney Verpalen

7 september 2021 om 14.25 uur

Wat mij verbaast is dat als je 32 uur in de week wil werken en geen storingdienst meer, 22 jaar als klimaat / koel monteur en 15 jaar als loodgieter cv-monteur ervaring hebt niemand je hebben wil. het moet 40 uur en storingdienst. ik maar hieruit op dat de nood niet hoog genoeg is of dat er een enorme arrogantie heerst bij de heren werkgevers. ik wens ze veel suc6.

Klaas de Haan

7 september 2021 om 11.41 uur

In de bedrijven is te weinig samen Werking en dat is grootste demotiverend, meer de medewerkers betrekken bij oplossingen en waar medewerkers een aanspreekpunt de juiste begeleiding .

A.de Vries

7 september 2021 om 09.14 uur

ik denk dat het grootste probleem in de beloning ligt Monteurs moeten steeds meer kennis vergaren en steeds meer verantwoordelijkheden op zich nemen en daar staat te weinig beloning tegenover Ik heb zelf 45 jaar in het loodgietersvak met plezier gewerkt en heb alle veranderingen meegemaakt gr. A de Vries

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement