Ga even langs voor een kop koffie!

Geplaatst op 23 augustus 2021 door Redactie

Heeft corona ons (zakelijk)leven ingrijpend veranderd of doen we straks weer gewoon wat we altijd deden? Op een aantal gebieden lijkt het alsof we flinke progressie hebben geboekt, zoals digitaal contact. In termen van snelheid, kosten en efficiency hebben we bij wijze van spreken vijf stappen vooruitgezet. Toch pleit ik ervoor de komende maanden een aantal stappen terug te doen en even langs klanten en medewerkers te gaan. Voor een kop koffie, voor een goed gesprek. Omdat we dit gemist hebben en we eigenlijk niet zonder kunnen.

Het lijkt erop dat we corona overwonnen hebben en dat allerlei beperkende maatregelen deze winter niet langer meer nodig zullen zijn. Daarmee sluiten we dan een bijzondere periode af en storten we ons weer op de ‘daily business’. Toch hoop ik dat u in de afgelopen anderhalf jaar de tijd heeft genomen om eens goed in de spiegel te kijken. Zodat u daar ook retrospectief de vruchten van kunt plukken.

Aanpassen

Voor mij is corona vooral een periode geweest van aanpassen. Als procedures, werkwijzen en dus processen opeens veranderen, vraagt dat om een soepele, flexibele houding; van zowel medewerkers, als van de totale organisatie. Ik heb gemerkt dat een aantal bedrijven daar moeite mee heeft gehad, vaak omdat ze vastgeketend zitten aan zelf bedachte regelingen, voorschriften en aan hun ‘standaard manier van werken’. Voor hen was loslaten van structuren en meebewegen met de klant tijdens corona lastig en in de praktijk zelfs onhaalbaar. Die bedrijven hebben het zwaar gehad of nog erger: het loodje gelegd.

Teams en Zoom

U heeft het overleefd en bent waarschijnlijk flexibel geweest: toen uw medewerkers niet naar kantoor mochten komen, bood u hen met Teams en Zoom audiovisuele ondersteuning aan; zodat ze elkaar toch konden zien en met elkaar konden overleggen. In die zin was voorjaar 2020 volstrekt uniek: we leerden dat we ook vanachter ons beeldscherm klanten konden helpen en omzet konden genereren. Zelfs in onze branche, waar mensen en handen altijd het verschil hadden gemaakt, was presteren zonder al te veel fysiek contact dus mogelijk.

Een kop koffie

En nu? Hoe gaan we – als bijna alles weer mag - weer met elkaar om? Blijft het beeldscherm dominant of kiezen we weer vaker voor een live-ontmoeting, voor een kop koffie? Ik ga voor het laatste. Natuurlijk, corona heeft ons laten zien dat samenwerken ook anders - makkelijker, efficiënter - kan. Tegelijkertijd heb ik juist ‘de persoonlijke ontmoeting’ erg gemist. Met klanten, maar zeker ook met medewerkers. Ik wil hen zien, horen en voelen en weten hoe het met ze gaat, waar ze tegenaan lopen en waar ze blij van worden. Ik wil samen plannen bedenken en uitvoeren om onze organisatie ook na corona flexibel te houden. Want dat heeft dit virus mij vooral geleerd: een flexibele organisatie is de sleutel tot succes!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement