Een kat in het nauw…

Geplaatst op 26 juli 2021 door Redactie

Het zijn bizarre, maar vooral ook onzekere tijden. Met name voor ondernemers. Geen van ons weet namelijk hoe de vlag erbij hangt over pakweg een half jaar: is corona dan echt historie? Ondernemen we dan eindelijk zonder beperkingen? Durven we tegen die tijd weer te investeren? Niemand kent de antwoorden op deze vragen. En dus steekt twijfel op tal van plekken de kop op. Ook in onze sector groeit de nervositeit onder bedrijven. En zie je er een aantal, vreemde keuzes maken. Verkeerde keuzes.

In de bouwketen blazen diverse deelnemers al jaren hun partij mee. Zo begint veel bij de projectontwikkelaar, zijn er altijd adviseurs, is er een aannemer, een installateur, een ontwerper, een vastgoedbeheerder, een gebouweigenaar, etc. Zolang iedere participant zich beperkt tot zijn eigen rol - en deze met verve speelt - blijft de kwaliteit en functionaliteit van de keten fier overeind. Zeker als eenieder daarbij bereid is tot verregaande samenwerking. Maar juist op deze twee punten ‘schuurt’ het de laatste tijd. Onzeker geworden door corona en post-coronaperikelen, profileren steeds meer installateurs zich ook opeens als adviseur. Alsof dat geen zelfstandig specialisme is en alsof ‘je dat er wel even bij kan doen’. Tegelijkertijd zie ik installateurs opeens verstand hebben van vastgoedbeheer en luister ik met verbazing naar hun plannen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van een eigen software-infrastructuur.

Identiteitscrisis

Het valt mij op dat vooral grotere installateurs last lijken te hebben van deze - hoop ik - tijdelijke identiteitscrisis. Gevoed door hun twijfel over een goede afloop van de coronacrisis, kiezen ze voor verbreding van hun dienstenportefeuille en proberen ze op deze manier hun omzet te vergroten en veilig te stellen. Blijkbaar leven ze in de veronderstelling dat hun klanten deze opmerkelijke ‘move’ wel weten te waarderen. Maar …is dat zo? Gaat klantloyaliteit boven kwaliteit? Als je het mij vraagt, begeven deze bedrijven zich door deze stap juist op glad ijs. Uiteindelijk gaat dit namelijk ten koste van hun kwaliteitsstempel en van hun onderscheidend vermogen: hun profiel. En juist van een vertroebeld profiel zou ik als ondernemer nerveus worden.

Samenwerking

Een kat in het nauw, maakt vreemde sprongen. Daar lijkt dit op. Maar zo ‘nauw’ is het in onze sector nu niet. En wordt het straks evenmin. Natuurlijk, ik kan u geen garanties geven of u over een jaar nog een boterham verdient. Maar ik weet wel dat kwaliteit en samenwerking hiervoor de juiste ingrediënten zijn. En dus vraag ik u in deze onzekere tijden te focussen op wat u al goed kunt en juist open te staan voor samenwerking met andere specialisten in de keten. Al is het maar omdat onze klanten waarschijnlijk ook onzeker worden van onze nervositeit.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement