De kaarten liggen inmiddels anders…

Geplaatst op 08 juli 2021 door Redactie

In mijn vorige column riep ik u op om voor een ‘succesvolle restart’ aandacht te besteden aan twee factoren: personeel en grondstoffen. Door tijdig nieuwe medewerkers aan uw bedrijf te binden en voldoende grondstoffen op voorraad te hebben, voorspelde ik u een bijzonder en uitdagend tweede deel van 2021. Inmiddels zijn we twee maanden verder en liggen de kaarten anders, behoorlijk anders.

Allereerst is de staatsschuld in het afgelopen kwartaal fors opgelopen. Deze bedraagt nu ruim 500 miljard euro. Dat is 68% van het bruto nationaal product(bnp). Hoewel er landen zijn met een nog hoger percentage, is dit getal - zeker voor Nederlandse begrippen - ongekend hoog. Maar we kunnen dit aan, beweert een aantal economen. Zolang de rente maar op het huidige, extreem lage niveau blijft, zeggen ze erbij. Helaas voor hen zien we echter op tal van plekken in de wereld stijgende obligatierentes. Dit komt vooral door de positieve stemming onder beleggers. Zonder corona en zonder lockdown-maatregelen verwachten zij een sterk en vlot herstel van de economie. En dus een slinkende staatsschuld.

Terugbetalen

Ik ben voorzichtiger in mijn prognoses. De al eerder geschetste problemen rondom de schaarste van personeel en grondstoffen maken het voor bedrijven - ook in onze sector - lastig om dit najaar al flink tempo te maken. Zonder extra medewerkers of zonder de juiste producten worden bedrijven straks gedwongen projecten door te schuiven. Terwijl ze die extra omzet juist nu goed kunnen gebruiken. Al is het maar omdat de coronasteun binnenkort ophoudt te bestaan en je als bedrijf er vanaf 1 juli dus weer alleen voor staat. Bovendien wordt er van je verwacht dat je begint met het aflossen van je opgebouwde belastingschuld en het deels terugbetalen van bijvoorbeeld de NOW-gelden. Het is goed mogelijk dat bedrijven die nu nog in een soort van kunstmatige coma verkeren, straks grote financieringssores krijgen op diverse niveaus.

Vakantiedagen

En dan heb ik het nog niet over een ander - concreet - obstakel in de komende periode: een tekort aan personeel door vakantiedagen. Wat is het geval? Als gevolg van de coronacrisis zijn de meeste medewerkers in 2020 niet of nauwelijks met vakantie geweest. Omdat reizen werd afgeraden, hebben veel werknemers hun vakantiedagen opgespaard. Deze dagen komen echter te vervallen als ze niet voor 1 juli 2021 zijn opgenomen. Een ‘run’ op vrije dagen op korte termijn lijkt dus erg aannemelijk. En dat, terwijl u juist tempo had willen maken.

Al deze omstandigheden zullen het herstel van de economie niet bevorderen. En toch weet ook ik dat na regen zonneschijn komt en dat de meeste ondernemers optimisten zijn en doorzetters. Maar ik vrees dat we vooral de laatste eigenschap in de komende periode nog hard nodig zullen hebben.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement