Laten we onze ‘infectie’ inruilen voor het eerlijke verhaal!

Geplaatst op 24 juni 2021 door Redactie

Het blijft opmerkelijk dat de manier waarop we in onze branche onze producten aan de man brengen, zo’n hoog blabla-gehalte heeft. Nieuwe producten worden eeuwig en altijd aangeprezen als de ‘ultieme oplossing’ en ‘het lang verwachte antwoord’. Deze dwaze vorm van opschepperij gebruikten we vroeger al, maar waarom passen we het nog steeds toe? En waarom doen we dit massaal alsof de branche ermee is geïnfecteerd? Omdat onze klanten geloven in dit soort verkooppraatjes? Nee!!

De installatiemarkt innoveert. En snel. Mede aangespoord door corona stijgt de belangstelling voor nieuwe producten - en dus de ontwikkeling en levering ervan. De laatste tijd presenteren tientallen fabrikanten hun innovaties weer via glanzende leaflets, met prachtige foto’s en dito teksten. Wat opvalt aan deze woordelijke aanprijzing, zijn de vaak holle zinnen. Talrijke bijvoeglijke naamwoorden zoals unieke, fantastische, uitstekende en sensationele passeren daarbij de revue. Wat ik echter vaak mis in dit verkooppraatje is een onderbouwing: de technische specificaties. Let wel, specificaties die kloppen. Met de praktijk, wel te verstaan.

Geluidsarm

Laatst kwam ik er bij een nieuw product achter dat het aantal dB(A) aanmerkelijk hoger was dan de brochure mij deed voorspiegelen. Daar stond een maximale dB(A) vermeld van 39. Ik mat echter 51. Navraag bij de fabrikant leerde dat zij tot 39 dB(A) waren gekomen in een vrije ruimte met demping. Laat ik het apparaat nou net nodig hebben in een harde ruimte zonder demping! Dat het lastig is een testruimte om te bouwen tot een alledaagse praktijksituatie, wil ik best geloven, maar met dit soort verschillen gaat iemand uiteindelijk niet blij worden. Te beginnen bij de eindgebruiker. Maar ook de fabrikant wordt als gevolg hierop aangesproken, alsmede de installateur die het apparaat plaatst.

Liegen of de waarheid?

Zou het niet veel beter - en slimmer - zijn om al die fraaie woorden en zinnen uit leaflets en op websites te vervangen door up-to-date informatie over wat het product daadwerkelijk kan? Kunnen we als branche niet een keer afspreken te stoppen met liegen en te starten met het vertellen van de waarheid? Ik zie een vergelijkbare ‘eerlijke tendens’ al wel gestalte krijgen in andere sectoren. Waarom dan niet in onze installatiewereld? Juist in onze branche maken data en technische info het verschil en doen we bij onze klanten terecht een appèl op hun ratio. Het zou een flinke stap vooruit zijn als we juist in de komende periode - als de wereld zich bevrijdt van corona en als de roep om veilige, nieuwe producten een vlucht zal nemen - deze ‘branche-infectie’ overboord weten te zetten. En dat we elkaar voortaan een eerlijk verhaal gaan vertellen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement