De Gasketelwet garandeert veiligheid in de cv-ketel branche

Geplaatst op 21 april 2021 door Redactie

Op 1 oktober 2020 kondigde de overheid de invoering aan van de zogenaamde ‘Gasketelwet’. Als je vanaf 1 april 2022 een cv-ketel plaatst of er onderhoud aan verleent, ben je door deze wet verplicht in het bezit te zijn van een zogenaamde Vakmanschap CO-certificaat. De branche heeft dus anderhalf jaar de tijd een erkend certificaat te halen, maar de noodzaak lijkt nog niet echt door te dringen bij veel installateurs. Waarom is deze wet belangrijk? En wat kunnen branche en overheid doen om het nut ervan te onderstrepen?

De Gasketelwet is opgesteld naar aanleiding van een rapport uit 2015, dat verschillende koolmonoxide incidenten beschreef en onderzocht. In het licht van dat rapport stelden experts een advies op om vakmensen te laten certificeren. Wat bleek namelijk? Het onderzoek legde bloot dat veel incidenten en ongelukken veroorzaakt werden door fouten tijdens de installatie of onderhoud. Slordigheden kwamen vaker voor dan verwacht, en de reden leek simpel. Mensen die aan cv-ketels sleutelden waren tot dan toe nooit aan wet- of regelgeving verbonden.

YouTube installateurs

Iedereen met een internetverbinding kon zich vóór de gasketelwet een kundig installateur wanen. Een tutorial op YouTube en een rit naar de doe-het-zelf zaak waren voor zelfbenoemd klussers soms voldoende om zich aan gasinstallatie te wagen. Dát wil de wet voorkomen, en daarom vormt de verplichte certificering de drempel die vakmensen onderscheidt en niet-bevoegden buiten houdt. Onder vaklieden leeft soms de vrees dat iedereen nu binnen een dag de papieren kan halen om zich naast hen als expert te scharen. Het Vakmanschap CO is juist een maatregel die zulke mensen uit de branche weert: zonder gedegen voorkennis zal het moeilijk zijn de examens succesvol af te ronden. Het loont voor gelegenheidsklussers niet de moeite zich dermate in de stof te verdiepen en het examengeld te betalen, als zij slechts sporadisch met de materie bezig zijn.

Het behalen van de certificering gebeurt door eerst online een toets met succes af te ronden en daarna in een praktijkexamen te bewijzen dat men de regelgeving kent en verplichte stappen in een werkproces kan volgen. Het behalen van het Vakmanschap CO-certificaat is goed te doen voor hen die de juiste voorkennis al hebben: installateurs en serviceonderhoud medewerkers die hun vak verstaan zullen het certificaat ongetwijfeld halen. Mocht er toch enige studie en bijscholing nodig blijken? Dan ben je als installateur precies degene voor wie de certificering bedoeld is. Er zijn dan mogelijk wat routinematige handelingen in je werk geslopen, en dit kan ongelukken veroorzaken.

Bedrijfsblindheid

De dingen die misgaan binnen installatie- en onderhoudsbedrijven zijn natuurlijk geen kwestie van slechte wil. Ze zijn vaker het resultaat van een lange bedrijfscultuur, waarin ‘een manier van werken’ van medewerker op medewerker wordt doorgegeven. Sluipt er een fout in die manier van werken, dan was er nooit een extra controle die het kon herstellen.

Het Vakmanschap CO-certificaat zal verder mogelijk voor enige specialisatie in de branche zorgen. Doordat ‘allround’ klusbedrijven mogelijk niet investeren in een certificaat, blijven er meer specialisten op de markt over. Wanneer een consument in de toekomst onderhoud aan zijn ketel nodig heeft, dan is het perfect denkbaar dat hij een servicemonteur zoekt uit een database waarin alleen gecertificeerde vakmensen staan. De overheid is in een verder stadium, als 1 april 2022 nadert, ook van plan voor bewustwording bij de consument te zorgen. Laat je als consument een cv-ketel plaatsen of repareren? Dan moet je dat met een gecertificeerd vakman doen. Iemand die het certificaat niet heeft en toch met cv-ketels besluit te werken kan zich namelijk schuldig maken aan een delict.

Geen OK CV

De gasketelwet is niet het eerste initiatief om tot een hogere kwaliteit van dienstverlening te zorgen in de gasketelbranche. Het is wel de eerste dwingende, en dat besef lijkt nog niet genoeg te leven bij veel installatiebedrijven. Zij zien de gasketelwet namelijk ten onrechte als een nieuwe naam voor een oud beestje. Het oude ‘OK CV’ certificaat uit 2015 was ook een stempel waarmee vakmensen hun expertise konden bewijzen. Dit certificaat was echter vrijblijvend en kwam nooit echt van de grond. Men kon er niet op handhaven, maar bij het Vakmanschap CO-certificaat kan dat wel.

De gasketelwet wordt voorlopig niet afgeschaft of teruggedraaid. Bedrijven en vakmensen moeten er maar aan wennen dat zij het certificaat moeten halen en elke vijf jaar moeten vernieuwen. Dat lijkt nu voor sommigen een onnodig gedoe, maar vergelijk het met de zorg. Het BIG-register geeft voor zorgmedewerkers precies aan wie jou wel- en niet mag opereren of andere medische handelingen bij je mag verrichten. Dat doet deze gasketelwet uiteindelijk ook: ze garanderen het vakmanschap en de veiligheid van hen die dat ook echt moeten zijn.Reacties

pim

30 april 2021 om 11.01 uur

Totdat de overheid de Energiebedrijven privatiseerde en de Vestigingswet door Jorritsma om zeep geholpen is, was er een inspectie op het werk met een erkenning van kunde door de Energiebedrijven. Daarna moest de Marktwerking zijn werk gaan doen, dus een ieder kan ieder soort werk verrichten dat hij graag wil doen. Zonder enige controle en een klein beetje kunde. In dit ontstane gat sprongen de bedrijfsorganisaties Uneto en VNI in en een Ed Nijpels. Zij registreerden en incasseerden alleen, zonder enig toezicht of inspectie op enig werk, wel met veel voornemens. Na het uitkomen van het O.v.V. rapport, waarin zij een kwalificatie van onbekwaam kregen. Zijn ze samen in overleg gegaan en kregen van de Minister volmacht en ontstond "Installq". Zij willen nu dat de installateur gecertificeerd is en de monteur, Godzijdank, een diploma moet hebben, voor de veiligheid rondom het verbrandingstoestel, een zg. "Aansteekdiploma". Het bedrijf is niet diploma plichtig, als het maar gecertificeerd is. Het bedrijf wordt tenminste een maal per jaar onderworpen aan een Audit, waarbij een inspectie van het werk mogelijk is. In het overige jaar wordt de inspectie uitgevoerd zoals het was in de cowboytijd, dus zelfinspectie, maar wel op schrift. Hoe het precies verder gaat tot in werking treden is nog onbekend, tenminste het KIWA kan het mij nog niet vertellen wat de kosten, meldingen, regels enz. gaan worden en wacht af.

pim

30 april 2021 om 09.07 uur

Onderzoekraad Voor Veiligheid, Postbus 95404, 1209 CK DEN HAAG. Wieringerwaard, 19 november 2014. Geachte Voorzitter, Zoals u in de bijgevoegde brieven aan de Tweede Kamer kunt lezen ben ik en met mij vele collega's bezorgd over de tegenwoordig gemaakte huisinstallaties. Ik heb via de Tweede Kamer geprobeerd hiervoor aandacht te krijgen. Optisch is mij dat niet gelukt, ondanks de ernst van dit probleem. Op mijn diverse brieven heb ik van niet één Kamerlid reactie mogen ontvangen. Ook u kan dit niet veranderen, maar ik hoop dat u vanuit uw positie wel door kunt dringen om de veiligheid in- en rond het huis op een normaal veilig pijl te brengen. De ongelukken door de huisinstallaties zijn niet te vergelijken met de catastrofes die u regelmatig tegenkomt, maar de bewoner van een woning heeft het vertrouwen dat hij in een degelijk en veilig pand woont, dat onder toezicht is gebouwd. Hij denkt er niet over na, dat misschien de buurman een klusser is waardoor zijn veiligheid in gevaar is gekomen. Hierbij voeg ik de gevoerde correspondentie van mij en de Tweede Kamer en de beleving met de historie van het installatiegebeuren. Hoogachtend, P. Breet, Zuid Zijperweg 68, Wieringerwaard, 0224-221761. November 2015 kwam het rapport uit waarin de overheid en de installatiewereld een veeg uit de pan kreeg en het ministerie de opdracht kreeg er wat aan te doen. Daarna kwamen de poppetjes van horen zien en zwijgen die dan naar een ander wijzen.

Edwin van Batenburg

28 april 2021 om 08.08 uur

En dan heb je een certificaat! En dan??? Dan ben je in een keer top? Dan kan er niets meer gebeuren? Vraagje: Wie controleert de gecertificeerde installaties? Want een papiertje op zak hebben betekent niet automatisch dat het ook goed wordt uitgevoerd! Of wordt er bij calamiteiten de verantwoordelijke erbij gehaald? De gedachte was prima van dit certificaat echter is het wederom een loos stuk papier waar goedwillenden voor moeten betalen en de schaduwmarkt alleen nog maar schimmiger wordt want CV ketels worden aan iedereen verkocht.

Henk

28 april 2021 om 02.15 uur

Jammer dat de informatie maar weer half is. Ook bedrijven moeten zich laten certificeren. Met alleen het vakmanschak-CO ben je er als bedrijf nog niet. Het bedrijf moet zelf nog een certificaat halen zoals de BRL K25000 van Kiwa of de BRL6000-25 van InstallQ. Hiervoor moet het bedrijf bij een certificerende instelling zoals Kiwa, Dekra, Bureau Veritas, Normec, SKG-IKob of CBI-NL. Er wordt veel onvolledige informatie gegeven in de branche.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement