Zijn we klaar voor een succesvolle restart?

Geplaatst op 02 april 2021 door Redactie

Met flink wat goede wil zou je kunnen zeggen dat het einde van de pandemie in zicht is. Dankzij de vaccinaties, nemen de beperkende maatregelen steeds verder af en springen de komende maanden meer en meer rode stoplichten op groen. Belangrijkste vraag is nu: krijgen we de economie weer aan de praat? En als dit lukt, bent u er dan klaar voor?

Ondernemers zijn gewend naar voren te kijken en hun blik op de toekomst te richten. Maar in deze corona-tijd is dat voor de meeste van ons lastiger dan normaal. Logisch, want op dit moment is het aantal onzekere factoren ontelbaar: niemand weet wanneer alle beperkende maatregelen zijn afgeschaft, niemand weet hoe ons normale leven er dan straks komt uit te zien en niemand weet hoe de 'restart' van onze economie gaat verlopen. En toch moeten we vooral op dat laatste nu anticiperen.

Personeel

Want een ding weten we wel zeker: de economie moet snel op stoom komen. Er is namelijk veel terrein verloren gegaan in de afgelopen dertien maanden. Wie denkt dat de bouw- en installatiesector daarop een uitzondering is, heeft het mis. Ook in onze sector hebben vooral de ondernemingen met grootschalige projecten flinke averij opgelopen. Bovendien hebben zij met name in hun personeelsbestand moeten snijden. Maar juist deze mensen (en al die extra anderen!) hebben we de komende tijd hard nodig. Dus is het verstandig daar nu alvast op voor te sorteren door nieuwe medewerkers - ondanks de huidige onzekere situatie - toch aan je te binden. Laat je dit namelijk na, dan geef je deze mensen een extra moment van overpeinzing, een extra reden om te twijfelen over hun keuze. In het ergste geval kiezen ze dan voor een ander soort carrière en ben je deze goed geschoolde medewerkers definitief kwijt. En juist dat kan een succesvolle ‘restart’ in de weg staan.

Producten

Naast voldoende-, en capabele medewerkers, is het ook verstandig te kijken naar uw diensten en producten. Sluiten deze nog aan op de nieuwe situatie of hebben uw klanten inmiddels aangepaste behoeften? En beschikt u - in het geval van producten - nog over voldoende voorraad - en grondstoffen - of heeft u deze juist in de afgelopen dertien maanden fors afgeschaald? Als dit laatste het geval is, doet u er verstandig aan deze tijdig weer aan de vullen, want stel dat de stroom aan nieuwe opdrachten op korte termijn al plaatsvindt of - en dat kan ook zomaar gebeuren - dat de prijs van grondstoffen in twee maanden door de exploderende vraag simpelweg verdubbeld?

De tweede helft van 2021 wordt kortom om meerdere redenen bijzonder en uitdagend. De sleutel tot succes is flexibiliteit: hoe ga je om met zoveel onzekerheden? Een advies wil ik u tot slot geven: afwachten en aan de zijlijn blijven staan, is geen optie. Maar dat wist u al, toch?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement