We halen het niet!

Geplaatst op 22 maart 2021 door Redactie

Het besluit van de rijksoverheid om alle Nederlandse woningen voor 2050 van het gas af te halen en om te toveren in ‘all electric-huizen’, is altijd al een discutabele geweest. Inmiddels lijkt de discussie hierover echter achterhaald. Het tempo is te laag, de kosten te hoog en de weerzin te talrijk. En dus lijkt de conclusie te zijn: we halen het niet. Is dat erg? Nee, andere opties zijn misschien wel beter.

Belangrijkste obstakel in het streven van de overheid zijn de oudere, bestaande woningen. Een energietransitie in dit soort huizen van gas naar elektrisch kost een huishouden gemiddeld € 40.000, -. Dat bedrag bestaat uit de aanschaf van een elektrische installatie, maar ook uit additionele isolatiemaatregelen; nodig om de verlaagde basistemperatuur te compenseren. Naast deze financiële component, is er een mentale barricade. Het gros van deze huizen zijn stadse woningen, gelegen in stedelijke wijken. De meeste bewoners wonen er al jaren en voelen zich thuis in hun omgeving. Het laatste waar zij behoefte aan hebben, is een ‘door de overheid afgedwongen verandering’ die hun leven tijdelijk even overhoophaalt. Toch zal dit moeten, want Nederland telt ca 1,5 miljoen van dit soort woningen. En om 2050 te halen, moeten er dus 50.000 per jaar van het gas af. Vorig jaar bleef de teller steken op een paar honderd!

Staatsschuld

En dan is er nog het coronavirus. De extra uitgaven van de Rijksoverheid om de vaderlandse economie in de afgelopen twaalf maanden te stutten, heeft haar totale schuld inmiddels doen oplopen tot 379 miljard euro. Op basis van dit bedrag, kan ik mij niet voorstellen dat diezelfde overheid de subsidies voor deze energietransitie straks even gul blijft geven als in de periode voor corona. En zonder subsidie… .

Op basis van al deze argumenten, lijkt de keuze van een ‘minder geobsedeerde’ en ‘meer natuurlijker’ moment van transitie van gas naar elektriciteit reëler en vooral wenselijker. Bijvoorbeeld bij de wisseling van eigenaar of bij grootscheepse verbouwplannen. Dat geeft de sector ook tijd en ruimte om na te denken over andere opties, zoals hybride oplossingen en het gebruik van waterstof. Vooral die laatste mogelijkheid wordt steeds interessanter. En omdat er bij de verbranding geen CO2 vrijkomt, kan de overheid haar doelstellingen op dit gebied (CO2-neutraliteit) nog steeds realiseren voor 2050.

Rijk

Tot slot, wat betekent dit alles voor onze sector, voor u? Misschien had u zich al stiekem rijk gerekend met de verplichte energietransitie van 50.000 woningen, elk jaar. Maar was deze rekensom wel zo reëel? Kunt u voldoende mensen - en financiële middelen - hiervoor vrijmaken? Een kleine dertig jaar lang?
Wat onze branche zo uniek maakt, is dat we altijd met beide benen op de grond blijven. Installateurs geloven niet in sprookjes: dus ook niet in all electric of in 50.000 woningen. Dat is wel zo fijn. Dat geeft namelijk ruimte voor andere mogelijkheden, andere kansen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement