Is zomernachtventilatie wel zo efficiënt?

Geplaatst op 24 februari 2021 door Redactie

Als we het over verduurzaming van gebouwen hebben, gaat het bijna altijd over energie en isolatie. Maar welke rol spelen installaties daarbij? Ontwerpen - en gebruiken - we die wel op de juiste manier? Volgens mij laten we ons te veel afleiden door termen als energieneutraal en zomernachtventilatie en hebben we te weinig oog voor het creëren van een betere afstemming tussen het moment van energie opwekken en energie gebruiken. Daar is meer winst te halen.

Zo’n 80% van de kantoren in Nederland verspilt gemiddeld 25-30% energie. Het terugdringen van deze verspilling is al langer een van de belangrijkste uitdagingen waar we in dit land nu voor staan. Daarbij hebben we van oudsher meer oog voor ons energieverbruik in de winterperiode - als we kantoren en gebouwen verwarmen - dan in de zomer - als we juist extra koeling nodig hebben? Toch verspillen we juist dan ook veel energie!

Overcapaciteit

In de zomer - als de zon volop schijnt - leveren zonnepanelen overdag vaak een overcapaciteit aan duurzame energie. ’s Nachts gebruiken we dan de luchtbehandelingsinstallatie om onze panden af te laten koelen, zomernachtventilatie. Deze vorm van passieve koeling wordt gezien als een energiearme vorm van koeling. Maar klopt dit beeld? Is dit de meest energiebesparende en duurzame keuze? We laten namelijk veel gratis energie overdag ongebruikt. Bovendien zetten we in plaats van duurzame energie, vooral ‘vuile’ energie in.

Energienet

Beter zou zijn het overschot aan duurzame energie dat overdag is opgewekt, hiervoor te gebruiken, bijvoorbeeld door het plaatsen van extra koeling in het pand. Dit zorgt niet alleen voor een betere energiebalans, maar ook voor lagere energiekosten. En dat heeft weer vooral te maken met het tijdstip waarop energie wordt gebruikt, maar ook aan het stroomnet wordt geleverd. Los daarvan blijft het curieus en weinig duurzaam om overdag energie aan de netbeheerder te leveren om ’s avonds een bepaalde hoeveelheid weer terug te vragen.

Ongelijke netbelasting

Hoe veranderen we dit? Door installaties op een andere manier te ontwerpen en te gebruiken. In plaats van panden te voorzien van zomernachtventilatie - vanuit de wens om energieneutraal te zijn - zou het slimmer zijn vooral te kijken naar hoe je een betere afstemming creëert tussen het moment van energie opwekken en energie gebruiken. Door installaties op dat punt efficiënter te maken, gaan we straks eindelijk optimaal gebruik maken van een wisselende vraag naar energie en aanbod van energie. En dat scheelt, ook in onze portemonnee. Bovendien realiseren we op die manier een gelijkmatiger netbelasting en leveren we tevens een positieve bijdrage aan het gebruik van (duurzame) groene energie. Goed idee?


Reacties

Richard

10 maart 2021 om 16.35 uur

In die denkwijze is het voorzien van goede nachtventilatie en beperking van zoninstraling (opwarming en goed zonwerend glas) nog efficienter, weinig energieverbruik, weinig opwekking nodig wat minder co2 vervuilend is in de productie en geen extra last voor de netbeheerder. Die koeler staat immers bij bv scholen ook uit in de zomer.

Rene

26 februari 2021 om 14.36 uur

wat een rare redenering dat er overdag extra mechanisch gekoeld moet worden en nachtventilatie achterwege moet blijven omdat "vuile nachtenergie" wordt gebruikt. Mijn ervaring is dat bij hoog zomer de koelinstallatie overdag al volop draaien moet om het koel te krijgen en dan is zomernachtventilatie een mooie oplossing om de massa van het pand gedurende de nacht relatief goedkoop afgekoeld te krijgen mits er geen mechanische koeling 's nachts wordt gebruikt. In de regeltechniek moet dus zo geregeld zijn dat de koelmachines niet in de nachtventilatiestand aan mogen.

Ron

25 februari 2021 om 15.04 uur

Op het moment dat de energieprijs 'onder de nul' door gaat: prima om overdag de koelers te benutten. Het gebeurt nu nog wel eens omdat (internationale en nationale) regelkringen nog niet optimaal zijn. Voorlopig is de hoeveelheid duurzame energie in NL nog bedroevend laag en komt eerst nog aanbodgestuurd/flexibilisering van verbruik, energie-opslag en omzetting. Meer hoop ik op meer duurzame gebouwen als bouwen op de zon/schaduw, voldoende hoge plafonds, uitwendige zonwering/reflectie, (en voor lagere gebouwen: natuurlijke zonwering door loofbomen), thermo-afhankelijk 3-voudig isolatieglas, Rc waarden van 6,0 etc. Daarbij ook het 'schoorsteen-effect' in het ontwerp meenemen. En last-but-not least: systemen die direct reageren op aan/afwezigheid van medewerkers qua licht, koeling, verwarming en ventilatie. Hele kantoren koelen terwijl de mensen thuis werken.. Zo moeilijk is dat er niet in te zetten, ook goede Nederlandse producten/oplossingen voor. Te vaak is er ook de gebouweigenaar/investeringsmaatschappij die de gebouwen verhuurt zonder goede maatregelen en inclusief energiekosten.

Tonny smeets

25 februari 2021 om 14.27 uur

Bij zomernachtventilatie kan men ook kiezen voor een spui-inrichting, waarbij de natuurlijk stijging van warme lucht gebruikt wordt voor te ventileren. Daarnaast is ventileren nog steeds energiezuiniger dan koelen, als dit dan niet met “vuile nachtenergie” zou moeten gebeuren kan men ook kiezen voor opslag van energie in een accupakket.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement