Een lager ziekteverzuim, dankzij corona!

Geplaatst op 03 februari 2021 door Redactie

Nu de vaccins in stevig tempo over Nederland worden uitgerold, blikken we voorzichtig terug op het rampjaar 2020. Heeft corona ons uitsluitend ellende gebracht? Nee. Gedwongen als we werden om het hoofd te bieden aan het bestrijden en voorkomen van besmettingen, hebben we vorig jaar ontzettend veel tijd en aandacht besteed aan onderzoek, ook op het gebied van ventilatie en luchtbehandeling. Deze kennis gaat ons de komende jaren helpen bij het realiseren van een betere luchtkwaliteit en dus gezondere gebouwen. Met een lager ziekteverzuim als resultaat.

2020 stond voor nagenoeg iedereen in het teken van corona. Refererend aan deze wereldwijde pandemie, komen vooral sombere of zelfs verdrietige herinneringen bij de meeste mensen boven. Toch heeft deze wereldwijde pandemie ook een aantal lichtpuntjes opgeleverd. Zo is er in de afgelopen tien maanden nog nooit zoveel (internationale) research gedaan naar de verspreiding van virussen en het voorkomen van besmettingen. Volkomen terecht werd in al deze onderzoeken vaak stilgestaan bij de huidige manier waarop wij ventileren en hoe we met onze luchtbehandeling omgaan. Belangrijkste conclusies: in 20-30% van de gebouwen schiet de luchtverversing ernstig tekort. In gebouwen met een ventilatiesysteem worden installaties over het algemeen matig tot slecht onderhouden en zijn ze vaak niet goed afgesteld.

In de lift

Eerlijk gezegd, verbazen deze uitkomsten mij nauwelijks. De meeste bedrijven zien ventilatie en luchtbehandeling ook als een onkostenpost. Een raampje openen kost energie, een luchtbehandelingsinstallatie jaarlijks laten inspecteren en onderhouden, kost geld. Dat deze maatregelen ook wat opleveren, heeft dit virus ons nu - pijnlijk genoeg - duidelijk gemaakt. Vonden wij het voor corona ‘doodnormaal’ om met zijn tienen in de lift te gaan staan, ook al werd er geniest en gehoest, straks accepteren we dat niet meer. Zoals we sowieso beter gaan letten op griepverschijnselen en hoe we daar mee om gaan. In die zin heeft dit virus ons niet alleen met de neus op de feiten gedrukt, het heeft ons ook alert gemaakt.

Sick building 2.0

Meer dan ooit beseffen we nu dat luchtweginfecties en virussen te maken hebben met schone gebouwen en dus met schone installaties. En dat we deze ellende (deels)kunnen voorkomen door ons binnenklimaat weer de hoogste prioriteit te geven. In die zin zit er een parallel met het Sick building-syndroom uit de jaren tachtig. Met dit verschil, dat toen de klachten beperkt bleven tot hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Nu met de 2.0-versie zijn ze ernstiger van aard. Des te meer reden om de kennis die we nu verzamelen, zo snel als mogelijk in te zetten om de luchtkwaliteit in onze gebouwen te verhogen. Op deze manier voorkomen we dat wij last krijgen van dit virus - of van een toekomstige variant - en dat we langer gezond blijven. En dus beter presteren. Als dit onze ambitie wordt voor de komende jaren, heeft corona ons toch nog wat opgeleverd!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement