Stop de snorkel in je mond en steek je kop onderwater!

Geplaatst op 25 januari 2021 door Redactie

Nu we stevig aan het vaccineren zijn en er dus licht aan het einde van de tunnel is, wordt het tijd om na te denken over de gevolgen van het coronavirus. Ook voor onze business. Daarbij verdienen onze medewerkers speciale aandacht. Vooral onze collega’s tussen de 30 en 40 jaar. Zij hebben het in het afgelopen jaar ongekend zwaar gehad. Om eventuele uitval van hen te voorkomen, stel ik voor te gaan … snorkelen!

Ondanks corona hebben bijna alle installatiebedrijven in Nederland in 2020 fraaie omzet- en winstcijfers behaald. Op het eerste oog lijkt het erop alsof onze sector nauwelijks last heeft gehad van de pandemie. Maar als je goed kijkt - en dan vooral onderwater - zie je ernstige rimpelingen die mij zorgen baren. En dan heb ik het vooral over collega’s die twaalf maanden lang zowel thuis als op hun werk op hun tandvlees hebben gelopen en kwetsbaar zijn geworden. Ik herken ze vooral in de leeftijdsgroep 30-40 jaar. Deze relatief jonge mannen en vrouwen hebben maandenlang thuis de opvang van hun kinderen gecombineerd met het uitvoeren van hun werk. Vaak gebeurde dat onder omstandigheden die verre van ideaal waren. Ook ik ken de verhalen van collega’s die ’s ochtends om zes uur al achter hun laptop zaten, om gauw tientallen mails weg te werken. En ’s avonds - als de kinderen na een vermoeiende thuisdag eindelijk in bed lagen - de laptop weer ‘vrolijk’ aanzetten.

Niemand houdt dit lang vol; voor die conclusie hoef je geen psycholoog te zijn. Vooral overspannenheid en burn-out liggen dus op de loer. De vraag is nu: kunnen we dit voorkomen? Wat moet je nu als bedrijf doen?

Vervreemden

Cruciaal in dit verband is het vermogen om ‘onderwater te kijken’. Omdat de meeste van dit soort klachten zich niet meteen aan de oppervlakte openbaren, is het noodzakelijk dat je als leidinggevende - maar ook als collega - je voelsprieten maximaal aanzet. En daarvoor is het weer essentieel dat je elkaar ziet en spreekt. In deze ‘thuiswerk-maanden’ - waar we vooral communiceren via Teams en Zoom - is dat lastig en is het gevaar reëel van elkaar te vervreemden. En als gevolg daarvan allerlei vitale signalen te missen.

Je snorkel in je mond stoppen en je kop onderwater steken is in deze coronatijd dus moeilijk. Maar als we straks gevaccineerd zijn en het normale werkzame leven weer is teruggekeerd, verdient dit ‘snorkelen’ uw maximale aandacht. Ga naast uw medewerkers staan, toon belangstelling, vraag eens door en laat uw hart spreken. Tijdens het functionele overleg, maar ook bij de koffieautomaat. Vergeet niet, mensen vormen in onze sector de sleutel tot succes en met name deze leeftijdsgroep bepaalt over 10 jaar de toekomst van onze bedrijven. Bovendien …kan snorkelen ook erg ‘verfrissend’ zijn!


Reacties

Richard Masset

26 januari 2021 om 23.42 uur

Goed verhaal en ik herken mij hier zelf volledig in! Ondanks dat het tijdens de eerste lockdown prachtig weer was, en wij gezegend zijn met een mooie tuin, voelde wij ons als werkgever machteloos tegenover onze medewerkers. Wij zaten thuis met twee kinderen en de collega's zonder kinderen dan wel oudere kinderen hebben de zaak waar moeten nemen. Ondanks het vele contact, complimenten en diverse telefoongesprekken als "opsteker" ... voelde het als falen en het in steek laten van het team! En nu zitten wij wederom thuis te werken, en kan ik niet anders zeggen dat ik mega trots ben op de collega's die de zaak waar nemen!

Robbert

26 januari 2021 om 18.32 uur

Helemaal mee eens het is idd erg lastig om de balans te houden tussen je werk en privé. We moeten het idd met zijn allen blijven doen en hopen dat er straks weer ruimte is voor ontspanning.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement