Terug naar de basis!

Geplaatst op 02 december 2020 door Redactie

Het is een vreemde tijd. En zoals dat dan vaak gaat, raken we af en toe het spoor een beetje bijster en maken we niet altijd de meest logische keuzes. Neem de maatregelen die we kunnen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Naast het advies om voldoende te ventileren, presenteerden tientallen bedrijven in de afgelopen maanden tal van revolutionaire oplossingen. Niemand hoorde je echter over de basis: de luchtbehandeling!

Recent onderzoek, uitgevoerd door Canadese epidemiologen en infectieziektedeskundigen, bewijst eens te meer dat je corona ook kunt krijgen via minuscule onzichtbare deeltjes in de lucht die langer in een ruimte kunnen zweven ('aerosolen'). En dus is het zaak om dit tegen te gaan. Maar hoe? Het RIVM zweert bij voldoende ventileren: ‘zet ramen en deuren wijd open’, vertellen ze scholen en kantoren elke dag opnieuw. Maar niemand wil deze winter in de kou of op de tocht zitten. Dus is er ruimte voor innovatieve oplossingen, zoals ionisatie, UV-C-desinfectie en het gebruik van HEPA-filters. Stuk voor stuk zinvolle bijdragen, die overigens wel een forse investering met zich meebrengen. Los daarvan, is het rendement van deze opties minimaal zolang de luchtbehandeling niet optimaal functioneert.

Stil te staan

Vergelijk het met een auto. Aanraakschermen, hartslagmeters en uitschuivende accu’s verhogen ongetwijfeld uw rijplezier. Maar als de bougies zijn versleten of het oliepeil te laag is, gaat de motor haperen en kom je zelfs aan de rand van de weg stil te staan. Terwijl een auto toch bedoeld is om snel van A naar B te komen. Om dit soort ergernissen te voorkomen, laten we onze auto’s regelmatig onderhouden. Daar investeren we in, dat vinden we normaal. Doen we dit echter ook in onze kantoren?

On topic!

Redenerend vanuit deze gedachte - en vanuit de noodzaak om het coronavirus het hoofd te bieden - verbaast het mij dat relatief weinig bedrijven in de afgelopen maanden hebben geïnvesteerd in het onderhoud van hun luchtbehandeling. Vaker lijken ze te kiezen voor de al eerdergenoemde noviteiten. Het lijkt erop dat deze meer sexy zijn, meer on topic. Ten onrechte, want hoe cruciaal een motor is voor de auto, is een luchtbehandelingskast voor een kantoor. Als deze goed onderhouden is, functioneert ze optimaal en profiteren alle medewerkers van schone, hygiënische lucht. Niet onbelangrijk in deze tijd!

Healthy Workspace

Een goed onderhouden luchtbehandelingskast vormt de basis, ook voor het nemen van volgende stappen op dit gebied, richting een Healthy Workspace. In de komende periode - zowel tijdens corona als zeker erna - zullen we namelijk zien dat medewerkers op dit gebied additionele wensen en verlangens hebben: ze willen een gezonde, veilige werkplek, met een aangenaam en schoon binnenklimaat. Om dit te realiseren, en deze gemotiveerde medewerkers dus binnenboord te houden, is investeren in onderhoud de meest logische keuze. Zodat de luchtbehandeling in orde is. En blijft.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement