Monteurs blijven langer gezond door prefab!

Geplaatst op 04 november 2020 door Redactie

Dat prefabricage de oplossing is om faalkosten in onze sector terug te brengen, weten we al langer. Maar dat onze monteurs ook garen spinnen bij deze nieuwe werkwijze, realiseren we ons nog te weinig. Terwijl juist dit neveneffect misschien wel relevanter is… .

Faalkosten in de installatiebranche zijn - net als in de bouwsector - helaas bijna normaal. Vorig jaar werden ze geschat op 1 miljard euro, oftewel ca. 10 procent van de winst. Dat is fors, zeker als je je realiseert dat het gemiddelde rendement van een installateur vaak niet hoger ligt dan ruim 5%. Stoeiend met deze cijfers, zou je voorzichtig kunnen concluderen dat als we erin slagen onze faalkosten te halveren, we onze winst al snel zien verdubbelen. Een aantrekkelijke gedachte, nietwaar?
Daarom schakelt de traditionele installatiebranche langzaam maar zeker over op prefab. Bij gebrek aan een eigen werkplaats of voldoende werk- en opslagruimte, is echter niet elke installateur in staat om op dit gebied veel snelheid te maken. Dat is jammer, want prefab zorgt indirect voor een neveneffect, dat misschien nog wel belangrijker is voor de sector: gezondere monteurs die langer blijven doorwerken.

Ketenreactie

Omdat onze monteurs dag-in-dag-uit zwaar en belastend werk uitvoeren buiten in de bouw, staat hun gezondheid - zeker naarmate de jaren vorderen - regelmatig onder grote druk. Een reactie daarop is dat monteurs ouder dan 50 jaar, gemiddeld vaker en langer ziek zijn dan collega-medewerkers in fysiek minder zware beroepen. Maar hoe logisch dit misschien ook is, jammer blijft het wel. Tenzij wij als installateurs besluiten prefab te omarmen, zodat onze monteurs minder vaak buiten in de kou en regen hoeven te werken. We kunnen dan ook veel duurzamer gebruik blijven maken van hun waardevolle kennis en ervaring. Bovendien betekent dit dat we minder vaak onze hengel in de vijver hoeven uit te werpen, op zoek naar die enkele vis, omdat onze monteurs langer gezond en met plezier bij ons blijven werken.

Cadeau

Hoe interessant deze ketenreactie ook is, voor mij is het feit dat onze monteurs langer gezond blijven, het meest relevante neveneffect van prefab. Na jaren van hard en zwaar werk, gun je hen als collega nog jaren van gezondheid en plezier. Daarom is prefab niet alleen een winstverhogende maatregel, maar in mijn optiek ook een cadeau die we onze trouwe medewerkers zouden moeten ‘schenken’. Als dank.

Natuurlijk, prefab leidt in de praktijk tot een andere werkwijze. We zullen als installateur moeten leren vooruit te denken. Dat is lastig, want juist in onze sector regeert de waan van de dag en hebben we door onze ‘eigen’ bouw- en installatiesnelheid nauwelijks tijd om vandaag al keuzes te maken voor de dag van morgen, laat staan overmorgen. En toch is dat nodig. Om te overleven en omdat we het onze monteurs gunnen.Reacties

Rudger van halder

10 november 2020 om 08.07 uur

Het is inderdaad stoeien met cijfers. Er staat dat de faalkosten 10% van de winst bedragen. Als het sommetje juist is dan had er 10% van de omzet moeten staan. Als de faalkosten slechts 10% van de winst zijn (wat een omzet),dan gaat met een halvering van de faalkosten de winst omhoog van 5% naar 5,25%.

EDO PUMPS nv

5 november 2020 om 17.08 uur

Door het produceren van PREFAB-drukverhogingsinstallaties (sinds 1982) voor sanitair- en brandblusinstallaties wordt steeds de beste (en energiebewuste) oplossing aan de installateur en opdrachtgever aangeboden. Men voorkomt extra kosten in arbeid en materiaal en beperkt foutieve toepassingen. De evolutie van voor-gemonteerde installaties zijn de laatste jaren ook in vuil- en rioolwatertoepassingen merkbaar. Steeds een win-win situatie.

smartweld bv

5 november 2020 om 15.23 uur

Prefab is de beste oplossing ! al 25 jaar en 1000+ woningen in NL ervaring. Besparing in arbeid, materiaal en faalkosten.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement