Ventilatie draait om gezondheid, niet om comfort!

Geplaatst op 01 oktober 2020 door Redactie

Ventilatie en corona: tot voor kort waren de twee niet of nauwelijks met elkaar gelinkt. Inmiddels weten we dat de invloed van verse lucht op besmettingen groot is. Voor gebouwbeheerders draait ventilatie daarom nu meer dan ooit om gezondheid, niet om comfort. En dat zorgt voor andere behoeftes, andere vragen. Bent u daar klaar voor als installateur en fabrikant?

Aan de vooravond van een nieuwe winter, staan we altijd weer stil bij ventileren. Nu met corona doen we dat extra en lijkt het alsof het bij ventileren niet meer om comfort, energieverbruik of duurzaamheid gaat, maar om een betere gezondheid en hogere veiligheid voor de werknemers. Van de ene op de andere dag vragen gebouwbeheerders zich nu af hoe het zit met de hoeveelheid verse lucht per persoon in hun kantoren. Of ze informeren naar mogelijkheden om installaties en ventilatiekanalen op reguliere basis schoon te houden of spreken hun angst uit voor de gevaren van recirculatie van lucht. Kortom, voor velen is ventilatie niet langer meer een item dat met luxe en gemak te maken heeft, maar met zekerheid en gerustheid.

Ventileren is niet meer fijn

Dat deze ‘imagoverandering’ in alle hevigheid de laatste weken is losgebarsten, heb ik aan den lijve ondervonden. In de afgelopen maand ben ik door diverse media gevraagd te reageren op alarmerende berichten over mechanische ventilatie, over ventilatievoud, over de normen van het bouwbesluit, over HEPA-filters, etc. En steeds viel het mij op: ventileren zit niet meer in het verdomhoekje van minimaal ventileren volgens het bouwbesluit, maar in: hoe kunnen wij onze medewerkers zo veilig mogelijk laten werken? Vanzelfsprekend heeft deze kentering alles te maken met de aanwezigheid van Covid-19, maar in tegenstelling tot wat anderen denken, is deze trend volgens mij niet van voorbijgaande aard, ook niet als er straks een vaccin tegen corona wordt gevonden. Griepvirussen steken namelijk al jaren de kop op en zullen dat blijven doen. Zoals ze ook al jaren in verband worden gebracht met drukke, slecht geventileerde ruimtes. Dat er nu opeens hevig aan de bel wordt getrokken, komt vooral door de impact van corona.

En nu?

Maar wat betekent dit alles voor onze branche? Hoe kunnen wij als installateur, adviseur of fabrikant inspelen op andere behoeften zoals veiligheid en gezondheid? Welke antwoorden worden er anno 2020 van ons verwacht? Nu alle ogen op ons zijn gericht, gaat het erom spannen: gaan we enkel wat technische oplossingen bedenken en creëren of doen we meer? Ik hoop het laatste. Overheden en bedrijven zullen de komende weken een dringend beroep op ons gaan doen op samen de groeiende onzekerheid onder medewerkers op dit gebied weg te nemen. Als we onze economie weer willen laten draaien, dan moeten werknemers zeker weten dat ze in een veilig en gezond kantoor werken. En dat is vanaf nu ook onze verantwoordelijkheid! Ook die van u.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement