UV-licht als voorzorgsmaatregel

Geplaatst op 21 augustus 2020 door Redactie

Nu het corona-virus de wereld al enige tijd stevig in haar greep houdt - en we de beperkende maatregelen langzamerhand zat worden - is de roep om oplossingen groter dan ooit. Daarbij wordt ook naar de installatiesector gekeken. Daar zitten toch de specialisten? Waarom helpen ze niet?

Leefden we in maart en april nog in de veronderstelling dat de installatiebranche een zware tijd tegemoet zou gaan als gevolg van corona en allerlei sombere omzetprognoses, inmiddels wordt duidelijk dat onze sector ook wel eens aan de vooravond zou kunnen staan van een betekenisvolle periode. Nu de deskundigen het erover eens zijn dat verspreiding van het virus vooral is tegen te gaan door ruimtes goed te ventileren, kijken mensen en bedrijven de komende maanden verwachtingsvol naar ons, naar de installatiebranche: wat moeten we doen? Met het juiste advies en de juiste maatregelen is dit een unieke kans voor de sector om klanten de komende jaren aan ons te binden.

Check

Daarom roep ik installateurs en adviseurs op om in de komende weken en maanden vooral zichtbaar en actief te zijn. Neem initiatief naar uw klanten, begeleid ze en zorg met concrete adviezen en maatregelen ervoor dat zij erin slagen het virus buiten de deur te houden. Let daarbij op recirculatie van lucht en dus op het ventilatie- en luchtbehandelingssysteem; check de instellingen: staat de toevoer van verse lucht open, zitten er geen filters verstopt?

Vooral de komende maanden worden spannend. Als de temperaturen dalen en het ventilatieraampje langzaam maar zeker weer dichtgaat, komt veel aan op het maken van de juiste keuzes. Veel oplossingen - zoals bijvoorbeeld verdringingsventilatie - hebben weliswaar een positief effect op het verdrijven van mogelijke virusdeeltjes in de lucht, maar ze hebben vaak ook een negatieve impact op ons energieverbruik.

UV-lampen

Persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van het gebruik van UV-lampen als voorzorgsmaatregel. Zoals bekend wordt UV-licht al jaren gebruikt om drinkwater te reinigen, maar ook om medische apparatuur te ontsmetten. Dit licht dat hiervoor wordt gebruikt is het zogeheten UV-C. Onderzoek toont aan dat deze UVC-straling ook in de lucht blijkt te reageren op bepaalde types virussen, zoals corona. Het inactiveert en doodt het virus. Op plekken waar veel mensen komen, zoals theaters, poppodia, maar ook kantoren en wachtruimtes, kan dit volgens mij een ideale oplossing zijn om lucht te zuiveren. Zeker in gebouwen met een warmteterugwinning of gedeeltelijke recirculatie van lucht kun je door een luchtbehandelingskast te voorzien van een UV-C-installatie, het risico op verspreiding van het virus fors minimaliseren. Recent onderzoek naar het effect van UV-C licht op het coronavirus, toont zelfs aan dat het virus na zes seconden voor 99% was verdwenen. Meer zekerheid krijg je niet in deze onzekere tijden.


Reacties

Pieter Hilhorst

18 september 2020 om 11.58 uur

Hoi Roy, Interessant artikel. Let op met de 185&254nm golflengte waarop je UVC gebruikt. Je kunt er ozon mee maken. Dit reageert binnen 2 seconden met meer dan alleen vervuiling. Wordt toegepast voor bijvoorbeeld vetdeeltjes in afzuiging in grootkeukens. Reageert ook met ongewenste zaken zoals slijmvliezen en ook aluminium verdwijnt na een snelle tijd. Je kunt ook als Plasma toepassen. Dan onstaat O2+ en - . Dit actieve zuurstof werkt minder agressief en dus langzamer en wordt in toevoerlucht vaker toegepast. Zodra ik meer(wetenschappelijke) info heb over de gewenste snelheid van de vernietiging van COVID ziektekiemen zal ik dat wel doorsturen. Groet, Pieter Hilhorst Alklima B.V.

Richard IJpma

1 september 2020 om 16.39 uur

Geachte heer de Bruijn, Goed te lezen dat u schrijft over Corona en de installatie branche. Naast ons Sustainable Energy System (SuWoTec SES) hebben wij de afgelopen 6 maanden CATS ontwikkeld. ( Corona Air Terminator System). Hiermee zijn wij bewust nog niet naar de media gegaan. CATS is ontwikkeld om het virus binnen 15 seconden 100% te doden in gesloten ruimtes waar mensen en dieren zich in bevinden. En is zeer veilig voor mens en dier. Wij maken geen gebruik van de zeer gevaarlijke UV- C lampen en kunnen u alle grote nadelen van die techniek en lampen uitleggen. Het CATS systeem is nu al werkend te zien in een Kerk in Nederland en onze CSO kan u wetenschappelijk onderbouwd het systeem uitleggen en laten zien. Voor meer informatie over SES en CATS kunt u mij ook bellen. MVG, Richard IJpma 0651063969

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement