Geen gedoe meer met hakken en breken

Geplaatst op 05 augustus 2016 door Redactie

„Bij mijn vorige werkgever hadden we een klus waar cv-leidingen vervangen moesten worden”, vertelt Theo Dirkson, die tien jaar geleden met zijn bedrijf NovaTube van start gegaan is. „Dat was een gedoe met hakken en breken. Dat moet anders kunnen, vond ik. Ik heb een apparaat ontwikkeld, een zogenaamde leidingentrekker. Hiermee trekken we de oude leidingen uit de vloer. Voorwaarde is wel dat de leidingen in een mantelbuis liggen. Inmiddels bestaat 90 procent van onze werkzaamheden uit leidingen vervangen.”

„We zien heel veel problemen met leidingen bij stadsverwarming”, laat Dirkson weten. „Bij een appartementencomplex kwam de stoom echt de ramen uit. Slangen schieten los van de verdelers. Echt levensgevaarlijk. De zogenaamde meerlagen buis die hier gebruikt wordt, die bestaat uit vijf lagen kunststof met een aluminium kern, is volgens ons niet de juiste buis voor stadsverwarming omdat de watertemperatuur te hoog wordt aangeleverd. Deze leidingen zijn voor veel doeleinden heel geschikt, zolang er maar geen te hoge temperaturen door heen gaan. En dat is nu juist het probleem bij stadsverwarming. De temperatuur is altijd enorm hoog.

„Bij een appartementencomplex kwam de stoom echt de ramen uit. Slangen schieten los van de verdelers. Echt levensgevaarlijk.”

De lagen zijn onderling verlijmd en door de hoge temperatuur van de stadverwarming laten die lijmlagen los.” NovaTube is vaak instaat om deze leidingen te vervangen, mits deze geen grotere diameter hebben dan 14 millimeter uitwendig. Deze leidingen worden door koper gevoerde leidingen vervangen. Die leidingen kunnen 30 bar en 95 graden Celsius continu hebben. Deze koper gevoerde buizen worden voor NovaTube geïmporteerd door de firma Wentzel, waarbij de fabrikant 20 jaar garantie geeft op de kwaliteit van de leidingen. „Door lekkages aan de leidingen ontstaan snel grote schadeposten van soms wel 40.000 tot 50.000 euro”, laat Dirkson weten. „Dat is niet ongewoon.”

Lekkage door magnetietvorming

Veel woningen en appartementen die tussen eind jaren 70 en eind jaren 90 gebouwd zijn, hebben te maken met diffusieproblemen, verroeste, verstopte of losgetrokken cv-leidingen. Doordat de leidingen zuurstof doorlaten, ontstaat er magnetietvorming in de buizen, waardoor de leidingen verstopt raken. Alles slibt dicht. „De cv-ketel staat op volle toeren te draaien, maar de radiatoren worden niet meer warm”, zegt Dirkson. „Uiteindelijk gaan de buizen lekken. De eerste lekkages vormen zich bij de aansluitpunten. Mensen die een nieuwe cv-ketel aanschaffen, adviseren we ook altijd om de leidingen te laten controleren. Want een ketel is alleen optimaal energiezuinig als de leidingen en radiatoren schoon zijn van inwendige vervuiling.”

Probleem precies te traceren

NovaTube werkt veel voor installateurs en woningbouwverenigingen. „Wij zijn gespecialiseerd in dit werk”, aldus Dirkson. „Veel installateurs weten dat. Ze beginnen vaak niet eens zelf aan de klus. Ze bellen meteen met ons, omdat bekend is dat wij de oude leidingen er vaak zonder hak- en/of breekwerk uitkrijgen. Met onze speciale apparatuur kunnen we ook precies een koppeling in de vloer traceren.

„Door lekkages aan de leidingen ontstaan snel grote schadeposten van 40.000 tot 50.000 euro.”

Met een camera kijken we in de leidingen. Zo weten we precies waar een probleem zit. Heel soms zit iets zo vast dat er toch gehakt moet worden, maar dat weten we tot een minimum te beperken, omdat we meestal de exacte locatie van een koppeling of dergelijke kunnen vaststellen. We gebruiken alleen perskoppelingen als verbinding van leiding op verdeler en radiatoren. Prijstechnisch is dit wel een stukje duurder, maar hierdoor hoeven wij eigenlijk nooit terug om dat er ergens een ‘zwetende’ koppeling aanwezig is.” NovaTube heeft projecten door heel Nederland. Installatiebedrijf Van Gilst in Goes werkt onder de licentie van NovaTube. „Ze werken met onze apparatuur”, zegt Dirkson. „Van Gilst doet de werkzaamheden in Zeeland, Brabant en België.”

Elke week knapt er wel een leiding

In Amsterdam waren er ook problemen met de leidingen die op de stadsverwarming aangesloten zijn. Hier zijn de kapotte leidingen vervangen door koper gevoerde leidingen. Het gaat hier om een project van 187 appartementen. „Daar knapt ongeveer elke week wel een leiding”, zegt Dirkson. „De problemen worden groot. De kunststof verwarmingsleidingen die in de cementdekvloer liggen krimpen meer dan dat ze uitzetten. Die leidingen zijn ongeveer 14 jaar oud. De kwaliteit en weerstand van deze eerste generatie kunststof leidingen schiet vaak tekort.

„Wij zijn gespecialiseerd in dit werk. Veel installateurs weten dat. Ze beginnen vaak niet eens zelf aan de klus.”

De leidingen gaan delamineren en imploderen. De verschillende lagen laten los, waardoor de leiding gaat opstropen als je die eruit wilt trekken. Gevolg is dat zo’n leiding dan muurvast komt te zitten.” Als projectmatig moet worden vervangen, bijvoorbeeld bij een Vereniging van Eigenaren, is het over het algemeen zo dat alle leden van de V.v.E. ermee instemmen. „Soms ziet niet elke eigenaar het nut van vervanging in. Maar als zijn bovenbuurman een lek heeft, heeft hij ook een probleem”, aldus Dirkson.

Leiding met koperen binnen kern

In Utrecht is NovaTube bezig in een wijk van 24 jaar oud, die ook op de stadsverwarming aangesloten is. „Het gaat hier om meerdere flats”, laat Dirkson weten. „De oude leidingen worden vervangen door koper gevoerde leidingen. Inmiddels is al 15 kilometer leiding vervangen. Twee flats zijn al klaar. De bewoners zijn enthousiast. Er hoeft niet gehakt te worden, dus er is weinig rommel. Bovendien hoeven ze hun woonkamer niet leeg te halen. Heel vaak, bij de uitvoering van projecten wordt door de bewoners al rondgesproken dat er geen hak- en breekwerk en rommel was. Sommige mensen zeiden dat het schoner is als we weggaan dan toen we er kwamen.”
NovaTube werkt inmiddels voor energiebedrijven, als Eneco, woningcorporaties, diverse particulieren en onder andere voor de projecten in Utrecht voor Installatiebedrijf Vossenbelt en Rijnhuis Installatietechniek.


Reacties

berends

20 juli 2021 om 18.22 uur

goedendag, reeds tot 2 maal toe een email verstuurd naar u : tdi@novatube.nl

Victor Schepers

9 mei 2021 om 18.34 uur

Zie reviews bij NoveTube in Limmen heel professioneel werk en bedrijf aanrader ???

J.Kranenburg

24 maart 2020 om 16.23 uur

We hebben stadsverwarming en de leidingen gaan lekken Diameter van de leidingen is 17 mm x 2 mm Zitten in bescherm pijp Kan dat vervangen worden en evt de koppelingen ? Aflees begane grond , lengte te vervangen ca 30 mtr Met dank

Theo Maas

29 januari 2020 om 10.37 uur

Ik heb een lekkage onder mijn tegelvloer

P.Deelstra

3 januari 2020 om 16.10 uur

leidingen cv radiatoren komen uit de deklaag. Kan dus geen nieuwe vloerbedekking leggen. Oplossing??

A Bruins

11 oktober 2019 om 14.18 uur

Er is waarschijnlijk lekkage, maar de woningbouw wil niet breken maar zichtbare leidingen door het huis trekken. Ben ik verplicht daar ja op te zeggen, ondanks er niet is gekeken waar het eventueel lekt. Wel is de bovenverdieping losgekoppelt van de cv. Kijken met een laser of wat dan ook willen ze niet. Zichtbare leidingen is de enige optie

maarten1272@gmail.com

2 december 2018 om 22.55 uur

Wat zijn de prijzen voor het vernieuwen van de flexibele cv leidingen die in een beschermhoes liggen voor een twee kamer appartement met 5 cv aansluitingen waarvan 1 is afgekoppeld

Jaap Jongerden

30 juli 2018 om 20.10 uur

Ik woon in een appartement in Almere, voorzien stadsverwarming. Het betreft een complex van 20 woningen, deels koop en deels huurwoningen, die in 1992 zijn gebouwd. De leidingen van de verwarming lopen door de vloer en bij mij en enkele andere woningen is reeds lekkage geweest doordat de leidingen gingen lekken op de aansluitingen. Enkele bewoners van koopwoningen hebben te kennen gegeven dat zij belangstellend zijn om de oude leidingen van de verwarming te vervangen. Kunt u mij vrijblijvend informatie verstrekken over de mogelijkheden en de kosten. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. Met vriendelijke groet, Jaap Jongerden jgjongerden@gmail.com

Judith Irion

26 juni 2018 om 15.45 uur

N.a.v. het onderstaande: Ik woon heel toevallig ook in een appartement in Amsterdam IJburg dat ongeveer 14 jaar oud is, waarbij huurwoningen lekkages zijn ontdekt. De bewoners van de koopwoningen zijn onlangs geinformeerd hiervoer. Het vervangen van de leidingen, hoe moet ik mij dit voorstellen, moet een bewoner zijn/haar huis uit en wordt de vloer/muur opengebroken. Ik ben namelijk best geschrokken van dit bericht en het idee van een verplichte verbouwing. In Amsterdam waren er ook problemen met de leidingen die op de stadsverwarming aangesloten zijn. Hier zijn de kapotte leidingen vervangen door koper gevoerde leidingen. Het gaat hier om een project van 187 appartementen. „Daar knapt ongeveer elke week wel een leiding”, zegt Dirkson. „De problemen worden groot. De kunststof verwarmingsleidingen die in de cementdekvloer liggen krimpen meer dan dat ze uitzetten. Die leidingen zijn ongeveer 14 jaar oud. De kwaliteit en weerstand van deze eerste generatie kunststof leidingen schiet vaak tekort.

M.van de Pas

10 april 2018 om 23.21 uur

Ik heb stadsverwarming en vermoed dat er een leiding lek is en bij het verdeelstuk lekt het. Ik ben woonachtig in Purmerend kunt u contact met mij opnemen ?

S. Bos

6 februari 2018 om 16.24 uur

Goedemiddag, Ik lees dat de leidingen opnieuw getrokken worden. gaat dit alleen op voor kunststofleidingen of ook voor koperen leidingen???? en hoe wordt het dan gedaan bij een koppeling, of gaat het alleen om enkele leidngen. Ben erg benieuwd, want het zou dan wel eens om 200 appartementen gaan. vr.gr. S. Bos

Theo Ent

19 november 2017 om 21.38 uur

Recent heeft een installatiebedrijf mijn kunststof cv leidingen vervangen. Helaas is dat bij 1 leiding niet gelukt. De oude leiding is wel verwijderd, maar de nieuwe leiding is losgeschoten. Zij zien nu geen andere oplossing dan mijn vloer open te breken. Kunt u mij helpen om de laatste leiding goed aan te brengen?

rahmouni

11 november 2017 om 22.11 uur

hallo ik heb van die kunststof leidingen en er is ergens een lek en die zou ik willen vervangen daarom ben ik benieuwd hoeveel het me gaat kosten> mvg

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement